Youtube/Luke Miani
iPhone 2G

Koliko novca ste spremni da date za model telefona sa specifikacijama kakve su bile aktuelne pre petnaestak godina?

Kada se prvi iPhone pojavio na tržištu bio je, za tadašnje standarde, prilično skup, ali uprkos ceni potražnja za ovim uređajem je bila izuzetno velika.

Da su tadašnji kupci znali kako će se tržište razvijati i kolika će biti važnost iPhonea kao uređaja koji će doneti revoluciju na tržište smartfona, možda taj prvi model nikada ne bi niti raspakovali, već bi ga čuvali kao investiciju za budućnost.

A da je zaista reč o priličnoj investiciji, pokazuje današnja potražnja za tim modelima, odnosno cifre po kojima se prodaju neraspakovani prvi modeli iPhonea. U oktobru prošle godine prva generacija iPhonea s 8GB memorije prodata je za gotovo 40 hiljada dolara, u februaru ove godine isti model je na aukciji prodat za više od 63 hiljade dolara. Oba modela su još u kutiji i neraspakovani.
Na aukciji koja je zakazana za sledeći mesec mogao bi pasti novi rekord za cenu prve verzije neraspakovanog iPhonea, a u kompaniji LCG Auctions veruju da bi ta cifra mogla da dostigne čak 100 hiljada dolara. Njihova predviđanja kreću se od 50 do 100 hiljada dolara, a razlog zašto misle da bi cifra mogla biti tako velika jeste što je, prema njihovim podacima, to jedini fabrički zapakovani originalni model iPhonea kapaciteta 4GB.
Na osnovu ranijih rekordnih prodaja i činjenice da je model kapaciteta 4GB dvadeset puta ređe pronaći u odnosu na 8GB verziju, ne bi bilo iznenađenje ako postavi novu rekordnu prodajnu cenu, istakao je Mark Montero iz LCG Auctionsa za Insider.
Iako je mnogima neverovatno da bi neko u današnje vreme mogao da plati 100 hiljada dolara za telefon sa 3,5-inčnim ekranom, 4GB memorije i kamerom rezolucije 2MP, u kolekcionarskom svetu važe neka druga pravila. I druge cifre.
Osim pomenutog 4GB modela, na aukciji sredinom sledećeg meseca naći će se i još jedan 8GB originalni iPhone, za koji se procenjuje da bi mogao dostići cenu između 45 i 65 hiljada dolara, dok bi fabrički zapakovan 16GB model mogao da dostigne cenu između 20 i 30 hiljada dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here