Pexels

Batat zovu još i slatkim krompirom, ali on je puno više od toga. Iako liči na krompir, od njega se po mnogo čemu razlikuje.

Batate možemo pronaći u crvenkastoj, narandžastoj, beloj i žutoj boji, širokog ili duguljastog oblika, od blagog do izrazito slatkastog ukusa. Ono što ih čini posebno zdravim su vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi koje sadrže pa razmislite o tome da ih uvrstite u ishranu i jedete češće, piše Mind Body Green. Evo kako sve batat utiče na zdravlje:

Jača imunitet

Batat sadrži značajnu količinu vitamina A, ključan je za održavanje zdrave kože, vida i pravilno funkcionisanje organa, ali i vitamina C koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, piše Večernji list.

Doprinosi opštem zdravlju

Visok udeo vlakana i antioksidansa, koje batat sadrži, značajno je pozitivno za zdravlje creva i sistema za varenje. Ali, ovo povrće bogato je i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i manganom, mineralima koji štite brojne različite sisteme u našem organizmu, od kostiju i mišića do srca i kičmene moždine.

Može doprineti moždanim funkcijama

Konzumacija ljubičastog batata može doprineti moždanim funkcijama. Studije sprovedene na životinjama pokazale su da antocijanini koje nalazimo u ljubičastom batatu mogu doprineti zdravlju mozga, smanjenju upala i sprečavanju štetnog delovanja slobodnih radikala.

Deluje protivupalno

Upale koje ne kontroliramo povećavaju rizik od gotovo svake kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. Prirodni protivupalni spojevi u slatkom krompiru smanjuju upalu na ćelijskom nivou.

Dobar je za mršavljenje

Oko 12 posto skroba u slatkom krompiru je otporan skrob, supstanca slična vlaknima koje telo ne može da svari. Jedno istraživanje pokazalo je da zamena samo 5,4 posto ukupnog unosa ugljenih hidrata otpornim skrobom, rezultira u 20 do 30 posto većem sagorevanju masti nakon obroka.

Kako pripremiti batat?

Njegova priprema vrlo je jednostavna. Možete ih kuvati, peći, puniti, pržiti ili pariti, a i sve to možete raditi s korom ili bez nje. Možete ih koristiti i kao namirnicu za svoje slatke i slane obroke, i možete ih uključiti u sve obroke u danu, od doručka do deserta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here