Pixabay.com

Tokom visokih temperatura verovatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a verovatno koristite i klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige “Savetnik za spavanje”, kaže da korišćenje klima-uređaja nije baš najbolja opcija dok spavamo. Prema njegovim rečima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto vredi i za korišćenje ventilatora za vreme spavanja.

– Mnogima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suve oči – kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korišćenje klima-uređaja tokom noći, pa je Redikov savet da dobro rashladite prostoriju pre spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Redik podseća da se, osim alergijskih napada i problema sa suvim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suva koža kao posledica stalne upotrebe klima-uređaja.

– Kada taj vazduh duva dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tokom celog leta – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here