pixabay.com

Imati brz metabolizam znači da ste u mogućnosti da brzo pristupite energiji iz hrane i efikasno se rešite otpada. Usporen metabolizam, s druge strane, ima potpuno suprotan efekat.

Postoji mnogo različitih procesa, signala i složenih puteva koji kontrolišu naš metabolizam koji uključuju mozak, mišiće, ćelije i organe. Jedna od najčešćih zabluda u koje ljudi veruju jeste ona da određena vrsta hrane može da ubrza metabolizam.

Naučnici odbacuju tu ideju kao “lažnu”, a teorija da namirnice kao što su kajenski biber i zeleni čaj ubrzavaju naš metabolizam zasniva se na onome što stručnjaci nazivaju “veoma labavim naučnim tvrdnjama”.

Ono što supstance poput kofeina mogu jeste da učine dostupnim više masnih kiselina u mišićima koje će se koristiti za energiju, ali to je potpuno drugačije od konkretnog sagorevanja masti.

Metabolizam je u osnovi samo način na koji naše telo odlučuje da stvori energiju, a radi se o pretvaranju kalorija koje unosimo u energiju.

Prirodni “pojačivači” kao što su kofein i začini u suštini ne ubrzavaju metabolizam, već pomažu korišćenju supstanci potrebnih za energiju. A krajnji cilj jačanja metabolizma zapravo nije korišćenje više energije, već efikasnost i očuvanje energije, piše Healthline.

Važno je pomenuti da je nekim namirnicama potrebno više energije za razgradnju i varenje, poput proteina i hrane bogate vlaknima.

Mala studija iz 2021. godine pokazala je da ishrana sa visokim sadržajem proteina povećava dnevnu potrošnju energije u poređenju sa ishranom sa niskim sadržajem proteina. Ali to ne znači da je vaše telo suštinski promenjeno ili da je vaše celokupno metaboličko zdravlje poboljšano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here