Pexels

Skoro svi grickaju kokice dok gledaju film, bilo u bioskopu ili kod kuće. A tom prilikom može da se pojede velika količina kokica. Zato se mnogi pitaju koliko su one zdrave i da li goje. Odgovor je dala kanadski dijetolog Ebi Langer.

Koliko imaju kalorija?

Kokice se prave od kukuruza, pa su zdrave. Sadrže mnogo vlakana, a vrlo malo kalorija kada se prave bez masnoća (ulje, puter) i soli ili drugih dodataka. Napune stomak, pa ćete dugo biti siti, kaže dijetolog. Ipak, ako preterate, možete uneti veću količinu kalorija.

Prema američkom Odeljenju za poljoprivredu, u 3 šolje kokica (šolja od 240 ml) koje su napravljene bez ulja i soli ima:

Kalorija: 93

Masti: 1,1 g

Soli: 1,9 mg

Ugljenih hidrata: 18,6 g

Vlakana: 3,6 g

Šećera: 0,2 g

Proteina: 3 g

Magnezijum: 34,5 mg

Kokice imaju mnogo više kalorija kada im se dodaju ulje, puter, so ili neki prelivi, a tada nisu ni zdrave. Dijetolog preporučuje da izbegavamo pravljenje kokica u mikrotalasnoj rerni (one instant u kesi), jer je dobro poznato da su one bogate masnoćama i solju. Ako želite brze kokice iz mikrotalasne, uzmite običnu papirnatu kesicu i u nju stavite samo kukuruz kokičar. Ili ih možete praviti “na vazduhu”, odnosno u kućnom aparatu za kokice u koji se ne stavljaju ni ulje ni so. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su zdrava grickalica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here