pixabay.com

Tokom ranog detinjstva, ali i kasnije, u odraslom dobu, slušali smo priče o dobrobitima mleka. Koliko u tome zapravo ima istine?

Preporučena doza je bila jedna šolja dnevno, a u to su pokušale da nas uvere i brojne reklamne kampanje. Njihova poruka je glasila da treba piti kravlje mleko bez obzira na to kog ste uzrasta.

Vremena su se promenila, pa sada mnogi pronalaze alternativu u vidu ovsenog ili bademovog mleka. Čini se da nekima više nije omiljen napitak uz doručak, užinu ili pred spavanje, ali hajde da proverimo da li ga je ipak dobro piti za jačanje kostiju.

Mleko nije toliko blagotvorno kao što se misli

Na Univezitetu Harvard je 1997. godine sprovedeno istraživanje koje je pratilo život čak 77.000 medicinskih sestara tokom 10 godina. Prikupljeni podaci nisu pokazali značajnu razliku u zdravlju kostiju kod žena koje su pile jednu ili više šolja mleka nedeljno, u odnosu na druge koje nisu.

S druge strane, u Švedskoj su 2014. godine dobijeni rezultati dugogodišnje studije, prema kojima kravlje mleko možeda bude štetno za organizam. Suprotno ustaljenom verovanju, jedna šolja dnevno ovog napitka dovodi se u vezu sa lomom kostiju i preranom smrću.

Naravno, rezultate istaživanja uvek treba uzeti sa rezervom, jer svačiji organizam drugačije reaguje na hranu i spoljne faktore.

BBC je jednom prilikom objavio tekst u kome stoji da mleko ne mora nužno da bude uzročnik krhkih kostiju ili drugih zdravstvenih problema. Zato, ljudi koji već pate od preloma mogu slobodno da piju mleko i nadaju se da će im pomoći. Treba napomenuti da osobe koje piju jogurt i jedu sir nisu u rizičnoj grupi kada su kosti u pitanju, naprotiv.

Korišćenje suplemenata može biti dragoceno za zdrave kosti

Važno je da unosite dovoljno kalcijuma, kako bi vaše kosti bile jake. Međutim, to ne znači da treba da se oslonite samo na mleko kao jedini izvor. Razvoj kostiju i izostanak osteoporoze zavise od vašeg opšteg stanja organizma, ne od količine mleka koju pijete.

Dobro je pozabaviti se poremećajima u ishrani, ukoliko ih imate, zatim unositi dovoljno vitamina D, izbegavati pušenje i konzumiranje alkohola, imati izbalansiranu ishranu, i obratiti pažnju na kalcijum.

“The National Academy of Sciences” preporučuje unos 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, za osobe uzrasta od 19 do 50 godina, odnosno 1.200 miligrama za starije osobe.

Prema nekim izvorima, jedna šolja mleka dnevno ne može da naškodi, ali je treba kombinovati sa suplementima, kao što su vitamin D i K, prenosi City magazine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here