Pixabay.com

Trećinu života provedemo u krevetu pa ipak većina nas ne razmišlja uopšte u kojim pozama provodi to silno vreme. A trebalo bi, poručuju stručnjaci, jer neke od njih mogu nam ozbiljno ugroziti zdravlje.

Sklupčani na jednom od bokova noć voli da provede čak 54 odsto ljudi, 38 odsto najradije leži na leđima, dok sedam odsto obožava da spava potrbuške, piše portal Your Life Choices.

Kada se jednom naviknemo na pozu i doživimo je kao omiljenu, ne razmišljamo mnogo o njoj. Međutim, stručnjaci ističu da od toga u kom položaju spavamo ne zavisi samo kvalitet sna već i naše zdravlje.

Od toga kako ležimo zavisiće koliko lako ćemo disati i koliko će vazduha, a time i kiseonika dospevati do najudaljenijih ćelija našeg organizma.

Iako važi za najbolju opciju, spavanje na leđima može da pogorša hrkanje ili da utiče na pojavu apneje opstruktivnog tipa jer gravitacija u ovom slučaju ne pomaže plućima. Zbog toga, ako imate ovakvih zdravstvenih problema, najbolje je da spavate na boku.

Kako biste olakšali kukovima, spavajte sa jastučetom između kolena.

Sa godinama sve teže postaje naspavati se dobro, naročito ako imate problema sa leđima.

Nekima mogu pomoći posebno napravljeni madraci. Međutim, dok se ne razmotri poza u kojoj se najčešće nalazite noću olakšanje neće stići.

Problemi sa kičmom zahtevaju da ona bude u što pravijem i ravnijem položaju tokom višečasovnog sna.

To znači da je najbolje spavati na leđima i to sa jastukom koji je tanak kako bi se pratile prirodne krivine kičme.

Jastuk koji će vam bradu primaći grudima u ovom slučaju ne dolazi u obzir.

Ipak, najgorim položajem smatra se spavanje na stomaku jer ta poza opterećuje i vrat i donji deo leđa, a pritiskate i pluća pa je šteta višestruka.

Situacija se dodatno pogoršava ukoliko izbacite koleno na stranu i tako povećate pritisak na krsni deo kičme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here