Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend i da dve zemlje nisu “gurnule pod tepih” neka svoja neslaganja, naročito oko KiM, ali su krenuli dalje.

Dačić je kazao da Srbija očekuje da će novi američki predsednik Džo Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije na kojoj je predstavljeno istraživanje o odnosu građana Srbije prema SAD rekao da su dve zemlje krenule dalje, držeći se onog što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

On je dodao da su Srbija i Amerika na pravom putu da potpuno obnove odnose partnerstva i prijateljstva kakve su imali u najvećem periodu svoje zajedničke istorije.

Ta istorija je duga 140 godina. Potrebno je da se toga podsetimo, naročito danas, kada su Srbija i SAD iskoračile iz perioda međusobnog konflikta i gledaju jedna na drugu kao na iskrenog partnera – rekao je Dačić.

On je naveo da gledanje u prošlost jeste važno, ali da se pre svega treba pozabaviti budućnošću, i da istraživanje o odnosu građana prema SAD daje dobar materijal da se oslušne raspoloženje građana.

– Videli smo da ogroman procenat, skoro polovina anketiranih građana, očekuje da će odnosi Srbije i SAD nastaviti da se popravljaju u narednih pet, odnosno deset godina i da očekuju da će oni biti najbolji, prijateljski, na nivou na kojem su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata – primetio je Dačić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here