Youtube/Drakreyo

“Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno”, poručio je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

– Važno mi je da ljudi ovde osete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće. Mislim da sam u tome uspeo i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH – rekao je Dodik, gostujući u emisiji „Telering“ na RTRS-u.

Povodom 9. januara biće održana svečana akademija, naveo je Dodik, ističući da će biti pokazano da je Srpska i posle 30 godina postala svesna sebe i svojih ustavnih ovlašćenja.
Kako je najavio, Republika Srpska će već u januaru formirati svoj Visoki sudski i tužilački savet.

„Počinje nova faza“

Dodik je naglasio da, nakon što je prekinut prenos nadležnosti na nivo BiH, počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH.

Za svojih 30 godina Srpska je pokazala dostojanstvo, a na putu razvoja ostaće i dalje, s ciljem stvaranja povoljnog ambijenta ne samo za Srbe, već za sve građane, naveo je Dodik.

– Svojim nastojanjem da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima.

Dodik je naveo da se Republika Srpska pridržava onoga što je zapisano u Ustavu, a da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Ukazao je i da formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog „tronošca“ ne može da funkcioniše.
Sav nered su, kako je istakao, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke institucije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here