Deca će dobiti zaštitnika, samo se ne zna kad

0

Aleksandar Vulin: Nije nam cilj da decu sklanjamo sa ulice tako što ćemo da ih odvedemo u neku instituciju
 

Prema njegovim rečima, pokretanje incijative jedan je od zaključaka koji je donet na danas održanoj konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta Vlade Srbije.

 

Glavna tema sednice bilo je angažovanje svih institucija sistema kako bi se pomoglo deci ulice.

 

Vulin je kazao da je resorno ministarstvo od 16. jula do danas formiralo 33 tima koji čine prestavnici Centara za socijalni rad, ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, koji su sklonili sa ulice 60 dece u odgovarajuće institucije ili hraniteljske porodice.

 

"Nemojte me pogrešno shvatiti nama nije cilj da ni jednom roditelju oduzmemo dete, mi hoćemo da pomognemo porodici da zadrži to dete, da može da se stara o njemu, da brine o njemu, niti nam je cilj da decu sklanjamo sa ulice tako što ćemo da ih odvedemo u neku instituciju, već ako ne možemo da nađemo biološku porodicu da obezbedimo hraniteljsku porodicu koja će se brinuti o njima", istakao je Vulin.

 

Dodao je da je podneto više prekršajnih i krivičnih prijava prema roditeljima koji su zanemarivali i zloupotrebljavali decu.

 

"Velike sredine imaju problem sa decom ulice, Beograd, Novi Sad, Niš, ali ta deca često nisu iz velikih sredina ona dođu od nekud i neko ih pokupi na kraju dana, a mi moramo da otkrijemo ko to radi i nije shatljivo da se tako nešto događa, a da niko nikada nije bio odgovoran za tako nešto", naglasio je Vulin.

 

Dodao je da većina dece ulice nema dokumenta, da se ne zna odakle su i da se radi na utvrđivanju njihovog identiteta.

 

Upitan o prednacrtu Građanskog zakonika koji predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece, on je odgovorio da još nije video predlog, ali da se on odnosi na fizičko zlostavljanje dece, a ne na njihovo "disiplinovanje".

 

"U poslednje vreme pojavio se veliki broj dece u evidiciji Centara za socijalni rad i Ministarstva zdravlja koja prolaze kroz medicinsku evidneciju, znači to dete je toliko povređeno da je moralo do ode kod lekara.Takvo dete ne sme se vratiti nasilniku, rekao je Vulin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here