Deca kao robovi

0

Prema zakonu SAD, osoba mora biti starija od 18 godina da bi kupila cigarete, ali deca od sedam godina skoro ceo dan rade na poljima i beru duvan, upozorava organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV).
U svom izveštaju HRV iznosi detalje sakupljene u razgovorima sa više od 140 mališana koji rade na farmama u državama Severna Karolina, Kentaki, Tenesi i Virdžinija, gde se uzgaja većina duvana u SAD. Organizacija ističe da je sve što je dokumentovano uglavnom legalno po američkom zakonu, ali da je cilj da se od savezne vlade i duvanskih kompanija zatraži da preduzmu korake za zaštitu dece od štetnih useva.
– Bavljenje poljoprivredom je samo po sebi teško, ali deca koja rade na branju duvana razboljevaju se od raznih pesticida jer nemaju zaštitnu opremu – tvrdi Margaret Vurt, jedna od autora izveštaja HRV.
Deca sa kojom su razgovarali predstavnici HRV 2012. i 2013. godine prijavila su da su tokom rada na duvanskim plantažama povraćala, osećala mučnine i glavobolje. Simptomi ukazuju na trovanje nikotinom, koje se često naziva i “oboljenje zelenog duvana”, a dešava se kad nikotin uđe u organizam kroz kožu. Deca su prijavila da rade ceo dan, čak i po velikim vrućinama, a da im pri tome nije isplaćena nadoknada za prekovremene radne sate, da nisu imali potrebne pauze niti adekvatnu zaštitnu opreme. Američki Zakon o poljoprivrednom radu omogućava mlađoj deci da rade duže i u težim uslovima od ostale dece zaposlene u drugim granama industrije.

4
Uz dozvolu roditelja
Uz dozvolu roditelja, deca do 12 godina mogu da budu angažovana neograničen broj radnih sati na farmama bilo koje veličine. Nema donje starosne granice za decu zaposlenu na manjim farmama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here