Dereta: Rusija nas ozbiljno ucenjuje

0

"Ova izjava je zapravo ucena, i to vrlo ozbiljna, zato što govori o činjenici da Rusija ne zastupa stav o Kosovu kao princip, nego kao pragmatičan dogovor sa Srbijom na osnovu koga može da sprovodi tu vrstu pretnji ili ucena," ocenio je Dereta.

Izjava Rusije je ozbiljna ucena: Miljenko Dereta
 

Dereta smatra da je to povezano sa ekonomskim interesima koje Rusija ima ovde i sa "pokušajem Moskve da na svaki mogući način oslabi evropske integracije koje su u toku’’.

 

Po njegovom mišljenju, za Srbiju nije zgodno da bude jedina zemlja u okruzenju koja nije članica Alijanse.

 

"Od našeg članstva u NATO-u u velikoj meri zavisi bezbednost Srbije u celini; biti jedina zemlja u okruženju koja nije članica NATO, a nije Švajcarska, vrlo je neprijatna situacija, ne zato što pretpostavljam da sledi neki novi rat , nego zato što vas onda neki događaji zaobilaze kao ‘crnu rupu’," rekao je direktor Građanskih inicijativa.

On je ukazao da pitanje članstva u NATO nije direktno vezano sa priznavanjem Kosova i da bi za Srbiju bilo "pragmatično i mudro" da uđe u NATO i postane deo evroatlantskih integracija u kojima zajednički deluju evropske države i SAD.

"Pitanje priznavanja Kosova je u velikoj meri pitanje formulacije, i ulazak Srbije u NATO se može formulisati na razne načine, a nesumnjivo je da bi obe strane trebalo da imaju dobru volju da to formulišu da ni jedna strane ne bude u tome oštećena," zaključio je Dereta.

Rogozin je u intervjuu za subotnje izdanje beogradskog dnevnika "Blic" izjavio da će Srbija, ako istraje na želji da uđe u NATO, morati da se odrekne Kosova, nakon čega će i Rusija biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu, jer, kako je rekao, "ne možemo biti veći Srbi od Srba".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here