Pixabay
Karfiol

Karfiol je popularno povrće koje mnogi ljudi vole da jedu, a poznat je po mnogim zdravstvenim prednostima.

Dijetetičarka Nikol Endrjuz otkrila je četiri zdravstvene prednosti karfiola koje se mogu postići ako se karfiol redovno koristi u ishrani.

Karfiol je bogat vlaknima

Karfiol može pomoći u povećanju unosa vlakana, piše „Eating Well“, dodajući da jedna šolja karfiola sadrži oko dva grama vlakana.

Najpoznatija zdravstvena korist povezana sa vlaknima je njihov uticaj na formiranje crevnog mikrobioma, koji je važan za varenje, apsorpciju hranljivih materija i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Nikol Endrujz.

Može da pomogne u smanjenju upale

Ako imate inflamatornu bolest creva ili sindrom iritabilnog creva, redovna konzumacija karfiola može da smanji upalu zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiinflamatornim jedinjenjima, kaže dijetetičarka.

Protivupalna svojstva karfiola mogu pomoći u smanjenju sistemske upale u celom telu, a smanjenje upale može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih zdravstvenih problema.

Ima pozitivan efekat na probavu

Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, karfiol pomaže u hranjenju korisnih bakterija u crevima.

„Imati zdrav mikrobiom creva je ključan za opšte blagostanje, a da ne bolesti creva“, objašnjava Endrujz.

Dobijanje dovoljno vlakana promoviše zdravo varenje i pomaže da se obezbedi redovno pražnjenje creva, prenosi Index.hr.

Utiče na zdravlje srca

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i jedinjenja kao što su sulforafan i glukozinolat, redovna konzumacija karfiola može da snizi nivo holesterola, umanji upale i utiče na celokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here