Direktor ”Puteva Srbije” sam sebi namešta poslove

0

Zoran Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije"
 

Prema uvidu u Centralni registar, Drobnjak poseduje 179 akcija, odnosno 0,01 odsto kapitala tog preduzeća.

 

Sagovornici ”Blica” bliski „Putevima Srbije” i tenderskoj komisiji koja dodeljuje projekte za koridor 10, rekli su da prvi put čuju informaciju da je Zoran Drobnjak akcionar i u Preduzeću za puteve "Beograd”. U Agenciji za borbu protiv korupcije rekli su da je u pitanju očigledan sukob interesa.

 

”Drobnjak se nalazi u privilegovanoj poziciji da preduzeću u kojem ima vlasništvo dodeli posao”, rekli su u Agenciji.

 

Preduzeće za puteve ”Beograd” trenutno održava 683 kilometra puta prvog i 228 kilometara puta drugog reda, a radnici ove firme brinu o ibarskom, novosadskom, zrenjaninskom i obrenovačkom putu. PZP „Beograd” nedavno je učestvovalo u izgradnji dve deonice na koridoru 10.

”Kao generalni direktor ’Puteva Srbije’, Drobnjak bira i članove komisije koja odlučuje o pobedniku na konkursu”, rekao je izvor blizak „Putevima Srbije”.

 

Nemanja Nenadić, direktor ”Transparentnosti Srbije”, kaže da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije Drobnjak može da ima akcije u nekom preduzeću, ali da mora da prenese upravljačka prava na nekog drugog. Takođe, istovremeno je u obavezi da se izuzme iz procedure koja ima direktne veze sa tom firmom.

”Kada govorimo o ovom slučaju, pitanje je kako je moguće da tender bude sproveden, a da Drobnjak bude izuzet iz procedure. To mi zvuči nemoguće. On se nalazi u poziciji da realizuje svoj privatni interes”, smatra Nenadić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here