Đubrište

0

Igor Kozarski

Ode ministar Laza, onaj što je hteo da nam pomori roditelje smanjenjem penzija od 22 odsto. I nije dobra vest što je otišao, a ne bi bila ni da je ostao. Jer je Laza tražio i druge stvari, i te kako opravdane, ali niko u vlasti to nije hteo da prihvati.

A Laza je još u početku mandata tražio masovno otpuštanje besposličara na državnim jaslama. Verovatno ih ima oko pola miliona od onih 730.000 kojima narod plaća zaradu. Ostalo je svet čestit. Učitelji, lekari, rudari, inženjeri, vojnici, policajci… Dakle, proleteri za kojima se šlepaju paraziti nakupljeni iz svih stranaka, alavi i nesposobni da pod milim bogom rade kakav pošten posao i koje nijedan preduzetnik ne bi zaposlio.

Ali šta ćeš kada oni sa babama, šuracima i ostalim licima koja s interesom glede njihove državne plate čine biračko telo od najmanje milion i po glasova, te se nijedna reformska vlast, uključujući ovu, ne usuđuje da ih reformiše.

Umesto Laze, doveden je Dušan Vujović za ministra finansija, čovek koji je odmah shvatio šta šef dozvoljava, a šta ne. I novi ministar ima plan da spase državnu kasu koja je ove godine tanja za dve milijarde evra nego što država troši. Vujović se namerio da manjak u kasi smanjuje svake godine, tako da do 2017. deficit iznosi, zamislite, samo oko milijardu evra.

Lepo je što ministar Vujović namerava da naplati akcize i carine od onih koji to još ne rade. Pozdravljam iskreno, kao i što namerava da naplati struju onima koji to izbegavaju, kako ne bi bilo poskupljenja. I što je prozvao oko 600 direktora EPS-a da su nesposobni, a moram da kažem da mi je izašlo pola kile soli na usta kada sam čuo koliko ih ima.

Ali nije lepo što je rekao da namerava da smanji plate i penzije u javnom sektoru za oko 10 odsto, a sve mere obrazložio time da teret krize želi da rasporedi na sve jednako.

Jer zaista ne razumem kako ćemo to jednako da snosimo teret, ako će nas manje od milion da rmba po, evo već 55 do 60 sati nedeljno, i zarađuje za gore navedeni nagomilani čopor besposličara. Zašto da uskraćujemo sebe i svoje roditelje penzionere, a da za to vreme dajemo veće plate parazitima nego što sami zarađujemo?

I zašto da plate u javnom sektoru svima budu smanjene za 10 odsto? Zašto smanjiti plate rudaru, učitelju ili hirurgu isto kao nekom mrsomudu?
I zašto Vujović nije progovorio o još kom javnom preduzeću, nego samo o EPS-u?
E tu ću napraviti pauzu. Jer nisam ekonomista, pa bih voleo da mi neko od njih objasni, s obzirom na to da nam je zaduženost 70 odsto BDP i da ne možemo više da dobijemo kredit bez kamate od sedam odsto najmanje, kako ćemo i gde da se zadužimo za tu milijardu 2017. i narednih godina.

Bojim se veoma, s obzirom na zaduženost, iznenadno prozivanje EPS-a od svih i odbijanje vlasti da se liši parazita, da su se namerili da prodaju EPS kako bi finansirali predizbornu 2017-2018. I siguran sam da mnogi tu vrstu pljačke neće ni primetiti dok ih budu zajebavali Beogradom na vodi, najvišim tornjevima ili sličnim.

 

A bojim se i da ćemo na isti način i iz istog razloga ostati i bez Telekoma, koji nam donosi koju stotinu miliona godišnje. A onda ćemo da ostanemo bez poslednjeg što vredi, kao na đubrištu.

Iskoristiću priliku da im umesto toga predložim da otpuste tih pola miliona nesposobnih, jer bolje da im plaćamo socijalno, nego plate od 600 do nekoliko hiljada evra. Ionako ništa ne rade. Predlažem i da ispune predizborno obećanje od prošli put i raspuste onih stotinak agencija koje jedu pola milijarde evra godišnje. I da razjure državne službe iz zgrada po centru Beograda koje iznajmljuju za dva-tri miliona godišnje. Pa onolike kasarne zvrndaju prazne, izbija već drveće iz krovova, valjda svi čekaju da se sruše pa da ih tajkuni kupe za sitne pare kao građevinsko zemljište.

Od mene dosta, nisam stručan. Da jesam, već bi me uzeli za ministra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here