Đurić: Služim za srpsko Kosovo

0

Otimanje imovine je zločin protiv celog naroda: Marko Đurić
 

Zajednica srpskih opština bila je krilatica lokalnih kosovskih izbora. Danas mnogi sumnjaju u njeno formiranje.
– ZSO je izvesna budućnost srpskog naroda na KiM. Dinamika njenog formiranja zavisiće i od političkih razgovara koji će se ovih dana voditi u pokrajini. Kroz ZSO želimo da stvorimo ambijent za bolje uslove života, sprečimo dalje iseljavanje našeg naroda, različite oblike pritiska, otimanje imovine, situaciju u kojoj su Srbi obespravljeni…

 

Tači ili Haradinaj, svejedno

Da li je Srbe za prihvatljivije formiranje vlasti sa strankom Hašima Tačija ili Ramuša Haradinaja?
– Srpska zajednica nije okupljena oko stranačikih principa, već oko ciljeva srpskog naroda. Nećemo birati albanskom narodu predstavnike, ali učešće u izvršnim pokrajinskim vlastima zavisiće od stepena ispunjenosti naših ciljeva.

Ali, imovina, povratak, kao ni nestali nisu bili tema briselskih razgovora. Zašto?
– U nadležnosti ZSO i opština pod njenom kontrolom je urbano i ruranalno planinje. One će odlučivati o nameni zemlje i izgradnje, što u drugim delovima zemlje deluje trivijalno, ali na KiM je to razlika između opstanka i nestanka. Otimanje srpke imovine ne samo privatne, već i državne je zločin protiv celog naroda, na neki način produžetak politike etničkog čišćenje.

 

Šta u slučaju kada Kosovska agencija za privatizaciju iseljava interno raseljene (među njima ima i dece) iz hotela Junior na Brezovici, i to, kako ispada, niko ne može da zaustavi?
– Aktivnosti te organizacije potkopavaju temelje na kojima počiva naša zajednica. Zbog toga je jedan od prioriteta rešavanje rada KAP, koja je u prethodnom periodu od strane pravosudnih organa u pokrajini okartaketrisano kao krimninalno. Ne može biti stabilnih političkih pokrajinskih institucija ni funkcionalne izvršne vlasti, bez rešavanja ovog pitanja. To podrzumeva da Srbi ne budu više izloženi pravnom nasilju, šikanoznoj primeni prava, koju sprovode očito instrumentalizovane institucije u ekonomske svrhe sa kriminalnim prizvukom. I u slučaju da budu neposredno izloženi teroru i nasilju, država Srbije neće dozvoliti da interno rasljeni u hotelu Junior ostanu bez krova nad glavom i hleba u tanjiru.

 

Faktičko stanje

Kada za kosovske institucije kažete pokrajinske to je odraz državne politike, a da li je to realno stanje na terenu?
– Za nas i sve zemlje na svetu koje priznaju Srbiju u njenim granicama, takođe i za Ujedninje nacije, je to je faktičko stanje na terenu. Razumem da većinski deo stanovinka naše pokrajinje, ali manjinski deo stanovnika Srbije smatra da je reč o nezavisnoj državi. U tome je suština našeg spora. Ali, suština briselskog procesa je da spor o statusu ostavimo po strani kako bismo stvorili uslove u kojima će institucije pokrajine funkcionisati. A, naš glavni razlog je da naša zajednica na KiM, i svi oni koji se osećaju delom Republike Srbije, a među njima su i naša braća Goranci, Romi, Bošnjaci, Turci i Aškalije imaju stepen prava i učešća u vlasti koji će da im omogući ostanak.

Koje su mogućnosti Srba da ovakve situacije spreče?
– U politici uvek postoji pitanje sredstava koje su nam na raspolaganju, a za nas je najsnažnije sredstvo koje trenutno imamo činjenica da formiranje pokrajinskih izvršnih organa zavisi u velikoj meri od učešća Srpske liste koja svoje delovanje direktno koordinira sa vladom u Beogradu. Država Srbija i srpski narod na KiM treba da iskoristi sve insitucionalne mehanizme koje ima na raposlaganju, a zahvaljujući odluci da se učestvuje na ovim izborima, ima ih više nego ranije.

 

Posle svega što im se desilo, mnogi Srbi sa KiM su Vaš dolazak na mesto šefa Kancelarije doživeli kao poslednju etapu zakruživanja odnosa Beograda prema problemu Kosova. Kako Vi sebe vidite?
– Na svoj rad gledam kao prvu fazu povtatka i oživljavanja srpske zajednice. Taj posao je započet u vreme mog prethodnika, i u narednom periodu će biti usmeren na povratak, razvojne projekte i javnost će biti iznenađena sa nekoliko velikih i lepih projekata koji će pokazati da srpska zajednica na KiM ima budućnost. Prilike su takve da moramo da se oko ove borbe okupimo. Kao i svi koji služe u Vladi Srbije svoju zakletvu vezanu za očuvanje KiM u sastavu Srbije, smatram za najznačajniju dužnost koja mi je poverena, izuzetnom čašću i mogućnošću da kao Srbin služim za srpsko Kosovo i Metohiju i na srpskom Kosovu i Metohiji i trudiću da budem toga dostojan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here