Do radne vize bez sponzora

0

Kuvari, ziidari i keramičari su dodati na spisak stručnih zanimanja
 

Prema promenama koje su podržale i poslovne organizacije, od jula će na spisak stručnih zanimanja biti dodate i pomenute tri kategorije – kuvari, zidari i keramičari (majstori za postavljanje pločica). To znači da će i ti radnici biti u stanju da traže vizu stalnog boravka bez obaveze da imaju i sponzora.

Sindikat je napao promene kao neosnovane i uvedene samo zato što su poslodavci nedavno izneli da imaju "malo teškoća" da dođu do radnika u građevinarstvu.

Prema dokumentima do kojih je došao "Vikend Australijen", ista agencija koja je preporučila promene navela je da je svesna kako bi uključivanje kuvara moglo da dovede do "zloupotrebe nastavnog sistema u svrhu dobijanja stalnog boravka".

Ministar trgovine i investicija Endrju Rob kaže da se turistički sektor suočio s nedostatkom radnika, uključujući i stručnu radnu snagu, jer ta delatnost do iduće godine traži 56.000 radnika, od čega 26.000 sa stručnim znanjem.

Pomoćnica ministra za doseljavanje i zaštitu granica Mikelija Keš kaže da će dodavanje još tri profesije biti pozdravljeno u regionalnim područjima gde je povećana potražnja za tim zanatlijama, a smanjena mogućnost obuke.

– Kao ostrvskoj naciji sa malim brojem stanovnika, strategija održavanja ljudskog kapitala mora biti spremna na raspolaganju Australiji kao rešenje za deficit radne snage i stručnosti – rekla je senatorka. – Jednostavno bi bilo da se kaže da u Australiji uvek postoje uslovi da se popuni određeno radno mesto, a uloga programa viza za stručne doseljenike jeste da popuni taj prostor.

Prema viznom programu, podnosioci zahteva trebalo bi da poseduju zanimanje sa liste deficitarnih, ali nemaju obavezu da, kad dođu, i rade na tom poslu.

Za narednu finansijsku godinu, program je limitiran na 43.990 viza. Od te brojke za kuvare je za sada ostavljeno maksimalno tri odsto, znači ukupno 2.283 vize. Broj viza za zidare je ograničen na 1.401, a za keramičare 948.

Prema statistici, u Australiji danas radi oko 76.100 kuvara, 23.360 zidara i 15.800 keramičara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here