Dodik: RS neće secesiju

0

Srpska referendumom potvrđuje dejtonsko opredeljenje: Milorad Dodik
 

"Za referendum, koji bi mogao da bude raspisan već u narednih nekoliko nedelja, okvir za pitanje na koje narod treba da se izjasni jeste potvrda našeg dejtonskog opredeljenja i suprotstavljanje nezakonitom ponašanju visokog predstavnika u BiH", rekao je Dodik za "Blic".

"Republika Srpska se neće izjašnjavati o secesiji, kao što to neki pokušavaju da zlonamerno imputiraju. Na našem dnevnom redu nikada neće biti referendum o secesiji. Međutim, niko ne bi mogao potpuno da isključi da u jednom trenutku, u skladu sa procenom i pravom koje građani imaju, neće biti govora o referendumu o statusu Republike Srpske", istakao je Dodik.

 

Referendumsko pitanje za sada nepoznato

"Ovaj referendum, koji bi mogao uskoro da bude raspisan, biće obavezujući. Trenutno referendumsko pitanje ne mogu precizno da kažem, već samo da je okvir podrška Dejtonskom sporazumu i suporotstavljanje nezakonitom ponašanju visokog predstavnika", naglasio je Dodik.

"RS ima pravo da štiti svoj status koji je unela u BiH. Građani RS godinama su suočeni sa odlukama visokih predstavnika, koji su donosili zakone za koje nisu imali osnova ni po međunarodnom pravu niti po opisu delovanja. Sve vreme se krši Dejtonski sporazum i bili smo prinuđeni da odgovorimo na bezakonje", kazao je premijer RS.

 

"Ako Bošnjaci ne potegnu pitanje vitalnog interesa, zakon o referendumu bi mogao biti donet za desetak dana, a raspisivanje bi moglo da bude za dve, tri nedelje. Ukoliko se, međutim, potegne pitanje vitalnog interesa, to blokira objavu zakona i predmet ide na u Ustavni sud RS, koji mora u roku od mesec, dva da odbije ili protvrdi njihove navode, objasnio je Dodik.

 

Kad je reč o ulasku BiH u NATO, Dodik je rekao da je "neprihvatljivo da NATO nameće političke uslove".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here