Država garantuje da je limun bezbedan

0

Ukoliko naše stručne službe svojim analizama pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga: Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković
 

Ona je na pitanje novinara da li je limun koji se prodaje u Srbiji bezbedan za upotrebu, rekla da stručne službe kontrolišu sve pošiljke i sve uvezene količine prehrambenih proizvoda u Srbiju.

 

Ne kupujte limun!

Nacionalna organizacija potrošaca pozvala je građane da se uzdrže od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je limun ispravan.

"Ukoliko naše stručne službe svojim analizama pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga", rekla je ministarka.

 

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović kazao je danas agenciji Beta da pad cene limuna na domaćem tržištu ne treba povezivati s tim da je limun zdravstveno neispravan.

 

"Pad cene limuna ne bih vezivao za zdravstvenu bezbednost tog proizvoda. Svi proizvodi koji dolaze u Srbiju – i primarni i oni za preradu, podležu određenom nadzoru i analizi", naglasio je Budimović.

 

Mediji prenose da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun, uvezen iz Turske, na čijoj deklaraciji piše da ne treba koristiti koru jer je tretirana imazalilom – fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

 

Krajem avgusta cena limuna u Srbiji bila je oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru je akcijska cena opala na oko 130 dinara.

 

Inspekcija dodatno kontroliše limun iz uvoza

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštila je da je fitosanitarna inspekcija preduzela dodatne kontrole uvoznog limuna iz Turske, kako bi se proverili navodi da li je tretiran sredstvom za zaštitu bilja na bazi Imazalila.

 

Inspekcija je uzela uzorke i prosledila ih ovlašćenim laboratorijama na ispitivanje, rečeno je agenciji Beta u Upravi za zaštitu bilja.

 

Istaknuto je da ove godine nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna, uključujući i limun iz Turske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here