EPA-EFE/Igor Kupljenik
Milo Đukanović

Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike, a ako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ozbiljno razmišljao o poseti Srbiji, znao je kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Ðukanović kaže da je pokušaj Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO i koje su stoprocentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, “obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi”.

On je to rekao sinoć u izjavi za tursku agenciju Anadoliju komentarišući otkazivanje posete Lavrova Srbiji, koja je usledila nakon što su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije.

Na pitanje da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju vazdušnog prostora, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Ðukanović je podsetio da je “Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja”.

Crnogorski predsednik, koji boravi u poseti Istanbulu, kaže da je to “dosta radikalan istorijski obrt” i podsetio da su Crna Gora i Rusija pre koju godinu proslavile tri veka međudržavnih odnosa.

– Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije – rekao je Ðukanović.

Pojašnjavajući restriktivne mere prema Rusiji, Ðukanović je rekao da su one u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti su stoprocentno usaglašene sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here