Dupli pasoši za 500.000 mladih

0

wikimedia.org
Nekoliko prepreka: Ne mogu svi da imaju dve putne isprave
 

U subotu je na snagu stupila pravna izmena doneta letos koja reguliše ovo pitanje. Do sada su deca rođena u Nemačkoj, čiji roditelji nemaju njeno državljanstvo, odmah dobijala dva državljanstva: nemačko i ono svojih roditelja. Međutim, pre 23. rođendana mladi su morali da se odluče za to koji će pasoš od ta dva da zadrže – tzv. opciono pravo, kako se to naziva u službenom jeziku. Ovo pravilo važilo je od 2000. godine i to retroaktivno za sve one koji su u Nemačkoj rođeni posle 1990. godine. Bilo je i mnogo izuzetaka, pre svega za decu roditelja koji dolaze iz EU, ali i još nekoliko zemalja.

Novi propisi nalažu da oni koji su u Nemačkoj rođeni i u njoj odrasli u budućnosti neće morati da se odluče za jedno državljanstvo, već mogu trajno da zadrže oba. Pretpostavka za ovo je, međutim, da su pre 21. rođendana najmanje osam godina živeli u Nemačkoj ili u njoj išli bar šest godina u školu (kao dokaz podnosi se dokument o završenoj školi ili zanatu). Takođe, potrebno je i da je u trenutku rođenja deteta, bar jedan od roditelja (u slučaju da su oboje stranci) imao najmanje osam godina regularnog boravka u Nemačkoj.

Ukoliko se osoba sama ne prijavi pre svog 21. rođendana, nadležne službe su dužne da same provere da li je kriterijum ispunjen, pa ako se pokaže da jeste, nikakve druge kontrole se neće sprovoditi. U suprotnom, poslaće zahtev dotičnoj osobi da dokaže da ima pravo na duplo državljanstvo.

Rođeni pre 1990. godine nisu obuhvaćeni ovim izmenama i za njih su dva pasoša i dalje nedostupna, bas kao i za njihove roditelje.

Postavilo se i pitanje šta sa onima koji su zbog starih propisa već morali da se odluče koji će pasoš da zadrže. Oni će imati pravo da, takoreći, proces "okrenu unazad". ukoliko su se odlučili za pasoš zemlje roditelja, mogu da podnesu zahtev za dobijanje dodatnog nemačkog. Ukoliko su uzeli nemački pasoš i vratili strani, dobiće dozvolu koja im omogućava da zatraže pasoš zemlje porekla bez opasnosti da izgube nemački.

Decenijska tema

Ova tema se proteže već decenijama kroz nemačku politiku. Unija je godinama odbijala ideju o dvostrukom državljanstvu, pa je tako predsednik Hesena Roland Koh dobio pokrajinske izbore 1999. godine jer se striktno suprotstavio izmeni zakona.

U kampanji za Bundestag 2013. socijaldemokrate su obećale da će se založiti za dvojno državljanstvo. U koalicionim pregovorima za sklapanje nove vlade postignut je dogovor o ovom pitanju, ali je jedna formulacija u ovom dokumentu i dalje bila pitanje oko koga su se lomila koplja: Šta znači to da deca moraju da budu rođena i odrasla u Nemačkoj. Na kraju su se dve strane saglasile oko toga da je donošenje školskih diploma dovoljan dokaz i da time mogu da se izbegnu dugotrajne i skupe provere gde je neko dete odraslo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here