Pexels
Ilustracija

Primetili ste neobičan bol u stomaku posle ručka iako niste jeli ništa neobično? Razlog može biti ovaj zabranjeni spoj, vrlo popularan u našoj kuhinji…

Krompir je jedna je od najpopularnijih namirnica ne samo kod nas, već svuda u svetu. Izuzetno je ukusan, jeftin, savršen je kao prilog, samostalno jelo, pa čak i salata.

Bogat je kalijumom, što ga čini izuzetno korisnom namirnicom kad je reč o prevenciji hipertenzije. Takođe, sadrži puno skroba i proteina, što doprinosi dobrom funkcionisanju slezine. Pored toga, sadrži dijetetska vlakna koja poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema.

Kad je reč o kombinovanju ove namirnice sa drugima, nutricionisti napominju da treba izbegavati spoj sa mesom, a sada su otkrili da se ne “slaže” sa još jednom namirnicom.

Prženi krompir i pomfrit nikako ne treba kombinovati s paradajzom, a ne preporučuje se ni da se ove dve namirnice kuvaju zajedno.

Ova kombinacija ometa apsorpciju hranljivih sastojaka, a takođe može da prouzrokuje smetnje u probavi.

Ova omiljena povrćka je na “lošem glasu” zbog velike količine ugljenih hidrata, pa se retko savetuje u dijetalnoj ishrani. Međutim, ukoliko se konzumira umereno, veoma je koristan za zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here