Ekonomski rast Rusije veći od procena

0

Ocenjujući da se ruska ekonomija postepeno oporavlja zahvaljujući visokim cenama nafte, SB ukazuje da će privreda nailaziti na iste prepreke kao i do sada, u vidu slabe dinamike potrošnje, ograničenih kreditnih resursa i niske investicione tražnje.
 

Pre krize bilo mnogo bolje

Čak i da ostvari predviđen rast, ruska ekonomija, međutim, neće uspeti da dostigne pretkrizni nivo, imajući u vidu da je prošle godine BDP opao za 7,9 procenata, što rast od 5,5 odsto neće moći da nadoknadi, upozorava naučni rukovodilac Instituta za naučnu strategiju, ekonomista Nikita Kričevski.

Prognoze eksperata SB su optimističnije od očekivanja ruskog ministarstva za ekonomski razvoj, koji rast BDP u 2010. i 2011. godini procenjuje na 3,1 odsnosno 3,4 odsto, prenela je agencija Rojters.

 

U izveštaju SB se ukazuje da su, zahvaljujući paketu antikriznih mera ruske vlade, izbegnuti ozbiljni potresi u zemlji. Pošto su povisile plate i novčanu pomoć i pristupile reformisanju bankarskog sistema, ruske vlasti su uspele ne samo da stabilizuju, već i da ostvare rast nacionalne ekonomije.

 

Eksperti SB očekuju da će Rusija uspeti da prevaziđe budžetski deficit već iduće godine, čemu će umnogome doprineti visoke cene energenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here