Elektronske cigarete nedovoljno ispitane

0

 

Naučnih potvrda nema, a sve je više onih koji prave cigarete zamenjuju elektronskim kako bi se lakše odvikli od pušenja.

 

Dvojica grčkih stručnjaka su se založila za dodatna istraživanja neškodljivosti takozvanih elektronskih cigareta, jer su naučna znanja o njima, kako su istakli, veoma ograničena.
 

Elektronske cigarete najpre su se pojavile u Kini, a prodaju se pretežno putem Interneta.

 

Reč je o uređajima na bateriju koji odašilju „oblačić" nikotina u pluća, a zamišljeni su kao zamena za prave cigarete i pomoć u odvikavanju od pušenja.

 

Oko tog proizvoda se trenutno u SAD vodi pravna bitka između njegovih proizvođača i američke Uprave za hranu i lekove (FDA), koja želi da se zabrani uvoz e-cigareta.

FDA iznosi sumnje u neškodljivost pomenutog uređaja.

 

Neispitana pomoć u odvikavanju od duvana: e-cigarete

E-cigarete su nedavno testirali i grčki i novozelandski stručnjaci. Novozelanđani su zaključili da je u pitanju proizvod za preporuku jer je manje škodljiv od pravih cigareta, dok su grčki naučnici zauzeli pretežno neutralan stav.

 

Andreas Fluris i Dimitris Oikonomu iz grčkog Instituta za humanu performansu i rehabilitaciju navode da ova tri testiranja predstavljaju jedine izvore podataka o e-cigaretama, što je možda razlog što je debata oko njih tako žustra.
 

Američkom sudskom presudom prošle nedelje stopirana je namera Obamine administracije da se zabrane e-cigarete. Sud je tu nameru okarakterisao kao deo „agresivnih napora" FDA da regulišu oblast takozvanih „rekreativnih duvanskih proizvoda".

 

Fluris i Oikonomu ističu da je, „iako su alternativne pušačke strategije uvek dobrodošle u nastojanju da se smanji pretnja javnom zdravlju", njihova neškodljivost od vitalnog značaja.

 

Grčki stručnjaci zalažu se za dodatne rigorozne hemijske analize, posle kojih bi usledila istraživanja na životinjama, a potom i klinička testiranja na ljudima.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here