Ovo je priča o albino vladaru krvožednog naroda Melnibona koji će, kako proročanstvo kaže, i zatreti njegovo postojanje. Izdavač je Makondo. Prvi album nosi ime Rubinski presto, a drugi Olujnik.

Strip je nastao po romanima Majkla Murkoka koji su u davna vremena pokojne države izdavani i kod nas, ali nisu dogurali do finala i priča je ostala nedorečena. Međutim za ulazak u ovu epsku fantastiku, koja odiše bolešću i surovošću, nije potrebno predznanje iz knjiga. Dovoljna je ljubav prema žanru i afriniteti ka eksplicitnim scenama nasilja.

Murkok je napisao predgovor za prvi album u kome pominje neke ranije strip adaptacije svog dela, ali ističe da mu je ova omiljena. Kako se među imenima kreatora tih ranijih adaptacija nalazi i ime Majka Minjole,neminovno je da očekivanja porastu pre nego što pogled ispita prvu stranu na kojoj započinje radnja. Čak je pisac napomenuo da je Žilijen Blondel, koji je adaptirao roman u strip scenario, unapredio njegov literarni svet dodajući mu začine kojih se sam Murkok nije setio i dao naraciji jednu sasvim novu notu i dimenziju.

Jedan od glavnih motiva za kreiranje Elrika i sveta koji ga okružuje je, kako nam sam Murkok u predgovoru otkriva, kritika engleskog društva. Kritika britanskog imperijalizma i arogancije koja se odražava na prljanje društvenog morala i stvaranje truleži koja zadire u svaku poru na koži Gordog Albiona.

Vrlo lako se mogu ispratiti paralele između plemstva Melnibonejaca i loza engleskih vladara, te određene sklonosti koje u samom engleskom društvu još uvek nisu u potpunosti iskorenjene i težnje ostrvljana da na ostatak sveta gledaju sa visine.Međutim, sama priča je u drugom albumu nadrasla motiv kritike servirajući priču tako snažno da se ono što nam je Murkok pokazao iza kulisa, gotovo i zaboravlja pred epom koji nastaje pred očima čitaoca.

Crtež je radila grupa umetnika. Prvi album: Poli, Reht i Bastid. Prva dvojica su se zadržala i na drugom na kom im se pridružuju Kano i Telo.

Na samom početku prvog albuma, u prvih par strana, čitalac je nateran da shvati u kakav je dekadentan svet ušao. Surovi Melnibonejci, zmajevi, mračni rituali, poetično pripovedanje i Elrik koji samim činom rađanja ubija svoju majku.
Takve surove, divno dočarane scene se nastavljaju kroz ceo strip pa čitaoci mogu da uživaju u izopačenosti i nasilju dok upoznaju Elrikov svet, čemu zapravo i služi prvi album. On je postavka scene. Prvi čin sage koja stvarno započinje tek u „Olujniku“.

Melnibonejci nisu ljudi. Jasno se distanciraju od svojih podanika kojima su okruženi. Uglavnom pokorili su okolna kraljevstva ljudi koja sada žive u strahu i teroru ove ratoborne rase bliske bogovima.

Zagrebaćemo i u panteon bogova u ovom prvom tomu, ali tek površno i nešto više o višim silama će nam se kasti u drugom albumu.

Elem, neko se usudio da napadne Rubinski presto i Imrir, pa će Elrik krenuti u bojni pohod u kome će ga izdati šurak Jirkun. Ta izdaja ostaviće dubok trag na duši bledog vladara koji više ne bira sredstva ni saveznike u postizanju svoje osvete.

Treći deo prvog ciklusa – Beli vuk – Makondo je najavio za oktobar i Beogradski sajam knjiga, pa će ga vlasnici prva dva toma sigurno staviti na vrh prioriteta za tu manifestaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here