Enver Hodža da vrati odlikovanja

0

Enver Hodža

 

Predstavnici Centra za rehabilitaciju od trauma i torture uputili su apel predsedniku Bamiru Topiju da im pomogne da se ispravi ta istorijska nepravda, javile su agencije.

 

U Centru za rehabilitaciju žrtava progona komunističkog režima kažu da je to "moralno i pravedno pitanje". Oni predlažu da se bivšem diktatiru posthumno oduzmu odlikovanja na dvadesetu godišnjicu rušenja Hodžine statue u Tirani, koja pada u februaru iduće godine.

 

Albanci su već osudili Envera Hodžu za zločine koji su izvršeni tokom njegove vladavine, ali on je još uvek formalno nosilac mnogih domaćih i stranih odlikovanja: ordena narodnog heroja i heroja socijalističkog rada Albanije, ordena heroja Jugoslavije i Sovjetskog saveza kao i mnogih drugih odličja.

 

Enver Hodža je gvozdenom pesnicom vladao Albanijom četiri decenije, sve do smrti u aprilu 1985. Tokom njegove strahovlade likvidirano je oko 5.500 političkih protivnika, dok je 34 hiljade ispaštalo u zatvorima. Mnoge porodice još uvek traže posmrtne ostatke svih predaka za koje se ne zna gde su sahranjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here