Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas tokom obraćanja u američkom Kongresu da vlada u Prištini mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obe strane moraju što brže da ispune sve obaveze.

– Kosovo mora da formira ZSO koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj – rekao je Eskobar predstavljajući izveštaj o angažmanu SAD na Balkanu.

Na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kredibilno radi na formiranju ZSO i da li će EU i SAD izvršiti pritisak na Beograd ako ne bude napretka sa te strane, Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio “velika prilika za obe zemlje” da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

Istakao je da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu – nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

– Srbija mora prizanti kosovski integritet, simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Kosovo mora formirati ZSO i posvećeni smo tome da obe zemlje budu svesne svojih zakonskih obaveza i nadamo se napretku u ovoj godini – rekao je Eskobar.

Dodao je da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM i učešće Srba, kao i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

– Zajedno sa našim evropskim partnerima ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na evropskom putu – naveo je Eskobar.

Na pitanje koje korake Kurti mora da učini ka deeskalaciji i kako bi se uklonile američke sankcije, on je ocenio da je reč o posledicama, a ne sankcijama.

– U interesu je Kosova da shvate da moraju da poslušaju evropske savete, pomoći ćemo im da to shvate – rekao je Eskobar.

On je ponovio da su SAD uvek stajale uz Prištinu, da su priznale legitimitet izbora i gradonačelnika, uprkos protivljenju Srbije i da je jedini zahtev bio da Priština ne postavlja silom gradonačelnike.

Eskobar je istakao da SAD treba da ponudi opcije za “izgradnju otpornosti na spoljne uticaje Rusije”, a to je usklađivanje partnera sa standardima EU za nabavku kritičnih infrastruktura i stranih investicija, zatim za suzbijanje dezinformacija i razvijanja čistih, pouzdanih, pristupačnih i raznovrsnih izvora energije.

Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju decu. Naš angažman pomaže u realizaciji tog sna i nastavak dvopartijskog angažmana u Kongresu ostaje ključan za taj uspeh – rekao je izaslanik.

1 COMMENT

  1. Kakvo licemerje Amerike.Iza svih problema stoji Amerika.Ovak ugladjeni Eskobar samo pokusava da prevari Srbiju i da je nagovori da se odrekne svoje zemlje KiM,Lazov to radi u kontinuitetu kao i zlikovci iz Amerike.O kakom sporazumu on govori.To je njihov ultimatum koga Srbija ne prizan.Niko nije potpisao taj sporazuma.Kurtic je samo nadrkani Siptacic koji radi ono sto mu Amerika kaze.Lajcek je nula sa kojim ne treba ni pricati.Jenki idite kuci.Bonstil napolje sa srpske zemlje.KiM je Srbija i tacka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here