Ešton: I Hag i Kosovo uslovi za EU

0

 

Eštonova je dodala da ima osećaj da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme neophodne za članstvo u EU.

 

 

"Mnogo toga bi trebalo uraditi na tom putu, međutim osećam da postoji opredeljenje da se sprovedu neophodne reforme", rekla je Ešton izjavi novinarima.

 

Ona je rekla da je zadovoljna zbog vizne liberalizacije za građane Srbije i značajnog napretka koji je Srbija napravila na putu ka članstvu u EU.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je istakao da su u razgovoru sa Ešton dobijena čvrsta uveravanja da će EU pružiti Srbiji podršku na putu evropskih integracija.

On je naveo da je viskoj predstavnici EU predstavio šta je Srbija do sada uradila na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, uz osvrt na prethodnu godinu "koja je bila najbolja godina za nas u evropskim integracijama".

Razgovoru u kabinetu premijera Srbije prisustvovali su zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Srbije Dragam Šutanovac.

 

 

Ketrin Ešton posle Beograda i susreta sa srpskim zvaničnicima putuje u Prištinu

 

 

Eštonova je u Beogradu razgovarala i sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, i pozdravila njegovu incijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici, zaključivši da će to "doprineti pomirenju na Balkanu".

 

 

Ona je ocenila da Kosovo "ima evropsku budućnost i da na pragmatičan način mora da postane partner u regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu".

 

"Kosovo mora da bude partner u regionalnoj saradnji", rekla je ona i dodala da "bez obzira na različite stavove zemalja članica, EU kao celina smatra Kosovo regionom sa evropskom budućnošću".

 

 

Različito o Kosmetu: Boris Tadić i Ketrin Ešton

Boris Tadić je naglasio da Srbija, u saradnji sa Haškim tribunalom, nesmanjenim naporima i svakodnevno radi na lociranju i hapšenju preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predsednik Tadić je ponovio da Srbije želi najbolje moguće odnose sa zemljama regiona i istakao da podržava integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta i ponovio da je takozvani plan za integraciju severnog dela pokrajine pretnja za stabilnost u celom regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here