EU ucenjuje Bugarsku: Ne gradite Južni tok!

0

Hoće li biti Južnog toka: Postrojenje Gasproma
 

To su danas izjavili predstavnici za štampu Evropske komisije s obrazloženjem da izgradnja "Južnog toka" u EU mora sačekati da se dodatnim pregovorima ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u "Južnom toku", usaglase s propisima EU.

 

Ako Bugarska istraje na stavu da ne vidi kršenje propisa o unutrašnjem energetskom tržištu EU i uskoro započne izgradnju svoje deonice "Južnog toka", Evropska komisija će Sofiju tužiti Evropsku sudu pravde u Luksemburgu, nadležnom za zaštitu propisa Unije.

 

Pročitajte još:

Južni tok sudbonosni za Srbiju

* EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

* Južni tok tek kada Rusija promeni stav o Ukrajini?

* "Južni tok" će biti izgrađen i pored američkih pritisaka"

* Brisel nam seče ruski gasovod?

 

Sabine Berger, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, rekla je novinarima da je stav Evropske  komisije da "Juzni tok nije u skladu s Trećim energetskim paketom i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama".

 

Evropska komisija i Rusija su januara uspostavile radnu grupu stručnjaka za usaglašavanje ugovora o "Južnom toku" s propisima EU. Evropska komisija je u sklopu Strategije EU o energetskoj bezbednosti – dodala je Sabine Berger – odlučila da odloži izgradnju "Južnog toka", dok se ne obezbedi puno poštovanje propisa EU.

 

Pored toga, taj projekat gasovoda mora biti procenjen i sa stanovišta prioriteta Strategije EU o energetskoj bezbednosti, odnosno da li jeste ili nije prioritet za EU.

Vlada u Sofiji je u više navrata naglasila da ne krši propise EU, jer radovi na izgradnji "Južnog toka" treba da ovog letna počnu u međunarodnim vodama Crnog mora, ali su predstavnici Komisije danas izneli stav da je i to suprotno propisima EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here