EU zabranila usisivače jače od 1.600 vati

0

"Odzvonilo" mu u EU. Šta je usisao, usisao je: Mora da se baci, previše troši energiju
 

Na snagu je stupilo obavezujuće uputstvo Evropske komisije kojim se zabranjuje prodaja usisivača s motorima jačim od 1.600 vati, a od 1. septembra 2017. najveća dopuštena snaga motora usisivača biće još manja – 900 vati.

 

Uz to, na svim usisivačima u prodaji obavezna je etiketa EU na kojoj piše koliko struje usisivač troši, koliku buku stvara i koji procenat prašine uklanja s poda, a koliko se vraća u prostoriju, kroz izduv.

 

Snaga usisavanja savremenih usisivača se više ne zasniva na snazi motora – kako je bilo decenijama, već na unapređenju turbina koje usisavaju vazduh i na dodavanju kompresora sličnih onima koje imaju automobilski motori čime se snaga usisavanja gotovo udvostručava. Tako noviji modeli usisivača već imaju motore nominalne snage bliske budućoj maksimalno dopuštenoj od 900 vati.

 

EU je 2009. godine odlučila da do 2020. godine smanji proizvodnju ugljen-dioksida za 20 odsto u odnosu na 1990. godinu i da 20 odsto energetike pređe na obnovljive izvore energije, uz smanjenje ukupne potrošnje energije takođe za 20 odsto.

 

Obavezujuća uputstva EU koja su do sada primenjena, bitno su smanjila potrošnju struje televizora, frižidera, mašina za pranje rublja i sudova, računara, te savremene verzije nekih od tih uređaja troše do 90 odsto struje manje nego što je bilo potrebno njhovim pretečama pre samo deset godina.

 

Jedan od primera su sijalice sa LED-diodama koje su još ekonomičnije ne samo od klasičnih, već i od "štedljivih sijalica" koje neke zemlje tek uvode. Tako osvetljenje pomoću LED-sijalica troši svega 20 odsto struje koju troše klasične sijalice čija je prodaja u EU zabranjena 2009. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here