Evropska perspektiva Kosova potvrđena

0

Kosovo preuzelo odgovornost u oblasti vladavine prava: Samuel Žbogar 

 

"Ključni argumenti za to jesu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pravični i transparentni izbori, napredak u pravcu vizne liberalizacije, preuzimanje odgovornosti u oblasti vladavine prava od strane Kosova, uključujući i Specijalni sud i dobru saradnju sa Euleksom, kao i normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je Žbogar, predstavljajući ključne nalaze godišnjeg izveštaja onapretku Kosova.

 

On je na konferenciji za novinare u Prištini ocenio da su i lokalni i parlamentarni izbori uspešno okončani širom Kosova.

 

"Izbore su pratili posmatrači EU. Izborni proces je u oba slučaja značajno unapređen u poređenju s prethodnim izborima i efikasno je sproveden", rekao je Žbogar i dodao da je Kosovo ostvarilo napredak u pogledu dijaloga o viznoj liberalizaciji.

 

On je ocenio da je Kosovo preuzelo i veći broj odgovornosti u oblasti vladavine prava nakon prekonfiguracije Euleksa i pristalo je na uspostavljanje izmeštenog specijalnog suda.

 

"Proces normalizacije odnosa sa Srbijom je nastavljen… To je dovelo do brojnih nepovratnih promena na terenu, gde su opštine na severu Kosova učestvovale i na lokalnim i na parlamentarnim izborima, kao i do ukidanja srpske policije i srpskog pravosudnog sistema. Kosovo se pridružilo glavnim regionalnim organizacijama, uključujući i Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)", kazao je Žbogar.

 

On je rekao da EU očekuje da nova vlada nastavi i proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da primeni sporazume koji su do sada postignuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here