Na 400 slobodno na plivačkom mundijalu u Južnoj Koreji Kinez Suen Jang sačuvao zlato, a Australijanac Mak Horton, olimpijski pobednik, drugoplasirani, odbio da se popne na podijum za dodelu medalja jer je ogorčen na svog rivala.

Lični čin protesta na ceremoniji dodele medalja, bio motivisan političkim razlozima ili strogo sportskim nazorima, uvek privuče planetarnu pažnju i pamti se zanavek. Tako nešto se desilo i na Svetskom plivačkom prvenstvu u Gvangdžuu.

U još jednom neposrednom okršaju u finalu na 400 kraulom Jang je bio brži od Hortona kao i pre dve godine u Budimpešti, a australijskom plivaču lovor je pripao na Letnjim igrama u Riju 2016. Zašto je Horton odbio da se popne na podijum da bi napravio zajedničku fotografiju s prvakom i Italijanom Gabrijeleom Detijem, koji je do bronze došao nacionalnim rekordom?

Zato što Suena smatra prevarantom, a u vezi s njegovom doping aferom prošle jeseni. Kineski plivač, koji je u Gvangdžuu postao četvorostruki uzastopni šampion na 400 slobodno, 2014. bio je kažnjen s tri meseca zabrane takmičenja zbog uzimanja nedozvoljene supstance, ali ima novi beleg.

Horton se, međutim, sa zadovoljstvom slikao s bronzanim Detijem

Njemu su doping policajci pokucali na kućna vrata u septembru. Suen je prvo kupio vreme, pravdajući se da je mislio da su mu na pragu lopovi, a kada ih je pustio unutra, mokrio je u ve-ceu bez prisustva jednog od njih, što nije po pravilima, a na kraju krajeva – uzorak mokraće je u prisustvu Suenove majke i njegovog lekara razbijen čekićem na zaprepašćenje “nezvanih gostiju”.

Šta je posle bilo? Umesto da možda dobije i doživotnu diskvalifikaciju, Suen je iz vode izašao suv. Svetska antidoping agencija (VADA) i Svetska plivačka federacija (FINA) poveli su istragu. Došlo se do saznanja da doping policajci nisu imali pisano odobrenje svako za sebe da izvrše kontrolu nego zajednički papir, a i to nije po proceduri. Suen se u paragrafima uhvatio za slamku spasa. S njega je skinuta krivica, ali Horton nije smatrao tako. Za njega Suen je prevarom došao do zlata, 73 stotinki brže od srebrnog. U plivalištu mu ni ruku nije pružio.

Povodom Hortonovog gesta FINA ga je ukorila, ističući da, ne sporeći slobodu govora i mišljenja, sportisti ne bi trebalo da zloupotrebljavaju njena takmičenja za izražavanje ličnih stavova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here