Finale – prva ili deseta titula šampiona Evrope

0

 

Lisabonsko finale će biti prvo finale u istoriji u kojem se sastaju klubovi iz istog grada. Real je najuspešniji klub u tom takmičenju, ali na novi trofej čeka već 12 godina. Ako trijumfuje, "kraljevskom" klubu će to biti 10. titula u Ligi šampiona.

 

Međutim, Atletiko iza sebe ima sjajnu sezonu. Prošlog vikenda je pobedom nad Barselonom osvojio titulu u španskoj Primeri i sada je samo korak dalje od najbolje sezone u istoriji kluba dugoj 111 godina. Atletiko je do sada samo jednom igrao u velikom finalu, i to u sezoni 1973/74, ali je tada minhenski Bajern bio bolji. Nekoliko stvari koje je potrebno znati o finalu:

 

Povrede – Očekuje se da će Kristijano Ronaldo i pored toga što je imao problema s povredama, biti spreman za meč, dok je nastup najboljeg igrača Atletika Dijega Košte malo verovatan. Odsustvo Ćabija Alonsa – Ovo će biti veliki udarac na igru Reala. Španski fudbaler je bio jedan od najvažnijih igrača ove sezone, ali ga neće biti u finalu jer je zaradio žuti karton u polufinalu protiv Bajerna iz Minhena.

Iskustvo Davida Vilje i Kristijana Ronalda – Španski napadač je jedini igrač Atletika koji je u timu Dijega Simeonea igrao u finalu Lige šampiona. Tada je nosio dres Barselone, a postigao je i gol protiv Mančester junajteda na Vembliju 2011. godine.

 

Real može da računa na iskustvo Kristijana Ronalda, koji je osvojio titulu sa Mančester junajtedom, kao i golmana Ikera Kasiljasa koji je podigao trofej 2000. i 2002. godine. Rekord Boba Pejslija – Ako Real pobedi, Karlo Anćeloti će postati
tek drugi trener u istoriji tog takmičnja sa tri osvojena trofeja. To je do sada jedino pošlo za rukom Bobu Pejsliju, koji se Liverpulom tri puta bio šampion Evrope.

 

S druge strane, Dijego Simeone bi mogao da postane treći trener koji nije iz Evrope, a koji je stigao do najvažnijeg trofeja. Derbi – Real i Atletiko su se do sada sastali 194 puta u Primeri. Real je uspešniji i ima 102 pobede, dok je Atletiko trijumfovao 46 puta.

"Nema mnogo tajni pred ovu utakmicu", kazao je nedavno Anćeloti.

 

Finale Lige šampiona između Reala i Atletika igra se u subotu u Lisabonu od 20.45.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here