FMD Izvor – Sent Galen

0

Folklorno muzičko društvo Izvor
 

Deca koja postanu članovi ovog ansambla već u sedmoj godini nastupaju kao pravi umetnici.

Zadatak njihovog rada kod dece najmlađeg uzrasta je približavanje tradicije i srpskog jezika radi upoznavanja, negovanja i očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda i uvođenje istinskih vrednosti u svoj svakodnevni život. Kroz intenzivni rad sa decom školskog uzrasta razvija se osećanje prijateljstva i solidarnosti.

Nosilac najvećeg dela aktivnosti je izvođački ansambl, koji čine mladi igrači i pevači, odeveni u mnogobrojne kostime, izvode tradicionalne igre i pesme sa Balkana.

Svojim profesionalnim pristupom radu i razmeni iskustava sa najčuvenijim kulturno-umetničkim društvima iz otadžbine, folklorno muzičko društvo Izvor širi program ansambla narodnim igrama, pesmama i običajima iz svih krajeva u kojima živi srpski narod.

Sa ansamblom rade ljudi sa višegodišnjim iskustvom pod umetničkim rukovodstvom Branka Đukić (Đuka). Omladinski izvođački ansambl radi pod rukovodstvom Ivana Milanovića i Mihajla Svetozarevića, a mladi dečji ansambl je pod rukovodstvom Ivane Trajić.

Prvi ansambl folklornog muzičkog društva Izvor iz St. Galena u redovnom sastavu broji preko 35 igrača, koji uče i neguju tradiciju srpskog naroda kroz igru i pesmu. Puni snage i volje da sačuvaju bogatstvo našeg naroda, oni održavaju redovne probe, na kojim se kroz znoj i rad pokazivaju rezultati na raznim takmičenjima i nastupima.

Ne samo igre i pesme su predmet obuke ovih igrača, nego i upoznavanje sa tradicionalnom nošnjom, koju su naši dedovi i pradedovi nosili.

Ovo folklorno društvo spada u sam vrh srpskog folklora u Švajcarskoj i osvojilo je bezbroj nagrada na švajcarskim i evropskim smotrama srpskog folklora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here