Forarlberg potvrđuje prijateljstvo sa Srbima

0

Kamion pun robre pred polazak
 

Pokrajina Forarlberg odvojila je za poplavljene u Srbiji i BiH 100.000 evra. Predsednik pokrajine Markus Valner i pokrajinski ministar Erih Švercler sastali su se nedavno sa predstavnicima srpskih i bosanskih udruženja, Karitasa i Crvenog krsta kako bi pronašli najbolji način da se i ubuduće šalje pomoć ugroženim područjima u Srbiji i BiH.

"Veoma je važno da se pomoć uputi brzo i ciljano. Dalja finansijska pomoć dolazi preko Zajednice opština pokrajine", rekao je Valner.

 

Čelnici pokrajine Forarlberg

Svaka opština će odvojiti 30 evrocenti po stanovniku, što će u krajnjoj liniji iznositi dodatnih 100.000 evra.

"Prikupljeni novac neće biti uplaćen u fondove, nego će ciljano, u zavisnosti od dogovora, biti upotrebljen za obnovu javnih objekata, kao što su škole, vrtići ili putevi", izjavila je Vera Miler potpredsednica Zajednice srpskih klubova u Forarlbergu.

Osim pokrajinskih vlasti, veliki broj austrijskih građana donirao je pomoć. Iz Forarlberga je preko srpskih i bosanskih udruženja u krizna područja poslato šest kamiona sa namirnicama, hranom za bebe i higijenskim sredstvima, prikupljenim na dva sabirna punkta u Bludencu i Dornbirnu.

 

Najvrednije: Branka, Danijela i Željka

"Pokrajina će na sebe preuzeti sve troškove tranSPORTa", najavio je Valner.

"Raduje me činjenica što su nam pokrajinske vlasti izašle u susret i same se ponudile da nam pomognu. Uz njihovu podršku, prikupljanje humanitarne pomoći biće nastavljeno i ove nedelje. Sve ovo je dokaz odlične saradnje pokrajinskih vlasti sa zajednicom", istakla je Miler.

Miler je posebno pohvalila tri devojke – Branku Đokić, Danijelu Stanić i Željku Petković – koje su uz podršku Zajednice pokrenule humanitarnu akciju. Svi koji žele da pomognu, više informacija mogu dobiti na telefon 05574/2014510 ili putem mejla office@lwz-vorarlberg.at.
 

Najviše za Obrenovac i Šabac

Karitas Forarlberg će u saradnji sa drugim organizacijama pomoć koncentrisati na 2.500 domaćinstava u Obrenovcu i Šapcu. Potrepštine se kupuju u Srbiji, preko humanitarnih organizacija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here