Ganić bez uslova za diplomatski pasoš

0

 

 

"Nije tačno da Ganić ispunjava uslove iz Pravilnika koji Perković treba da poštuje, a ne da ga tumači kako njemu odgovara. Više je nego zabrinjavajuće da pomoćnik ministra, koji je bio deo tima za liberalizaciju viznog režima, na svoj način tumači Pravilnik koji precizno reguliše izdavanje diplomatskih pasoša u MIP-u", rekla je Trišić-Babić za "Nezavisne novine".

 

Ona je naglasila da ovo nije prvi put da državni službenici ulaze u sferu politike i daju svoja tumačenja.

 

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković je ranije izjavio da je Ganiću diplomatski pasoš izdat "u skladu s Pravilnikom jer se radi o bivšem članu Predsedništva BiH" i dodao da "neki to tumače da to pravo imaju samo članovi Predsedništva nakon Dejtonskog sporazuma, a neki da svi bivši protiv kojih nije podignuta optužnica, a za Ganića ni danas nema optužnice".

 

I on je kazao da je Pravilnik jasan, te da ima stroga pravila jer diplomatski pasoš ne mogu dobiti čak ni ombudsmani, sudije Ustavnog suda i članovi CIK-a BiH.

 

Trišić-Babić je podsetila da je protiv Perkovića i još dvoje rukovodećih službenika prošle godine pokrenula disciplinski postupak jer su primili članove ratnog Predsedništva BiH kada se pojavila informacija da je Srbija raspisla poternice za njima.

 

"Tada je disciplinski postupak obustavljen jer se ispostavilo da su to uradili po zahtevu ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, a ne samovoljno", rekla je Trišić-Babić.

 

Tada su se sa članovima ratnog Predsedništva BiH sastali pomoćnici ministra Jasmina Pašalić i Zoran Perković, te Davorka Ištuk, šef Odseka za susedne zemlje, a najavljeno je lobiranje kod stranih diplomata da se poternice ignorišu, kao i osnivanje radne grupe.

 

Ganić je u Londonu uhapšen sa diplomatskim pasošem BiH koji je izdat u julu 2007. godine. On je imao diplomatski pasoš i ranije, a taj prethodni, koji se u evidenciji vodi kao neaktivan, izdat je u aprilu 2006. godine sa rokom važenja do 2011. godine i navodno je zamenjen nakon godinu jer je bio popunjen.

 

Ganić je uhapšen na osnovu poternice Srbije koja ga, zajedno sa još nekoliko osoba, tereti za ratne zločine, među kojima je i ubistvo vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here