pixabay.com

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? Ali farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

Lekovi su tamo izloženi velikoj vlažnosti, što će verovatno uticati na to da izgube svoju delotvornost, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje.

Umesto toga, većina lekova voli hladna i suva mesta, između 15 i 25 stepeni Celzijusovih. Ne treba da ih izlažete visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti. U frižider idu lekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti lekar.

Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje premestite u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Ako lek nije adekvatno čuvan, može da dođe do otapanja, raspadanja sastojaka i smanjenja delotvornosti lekova. Može da dođe i do promene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, trajnosti, mirisa i ukusa.

Antibiotike tokom leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni C.

Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ipak ne smeju čuvati na temperaturama nižima od 0 jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova delotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjiva je ako ima grudvice. Gubitak boje i čudan miris smatraju se znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U suštini, ako lek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here