“Generacija bez rata – veliki san Srbije“

0

Proslava stogodišnjice posledenjeg dana mira uoči Prvog svetskog rata obeležena je sviranjem kompozicije "Tišina"
 

Ministar rada Aleksandar Vulin je u svojstvu predsednika vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova izjavio da Srbija ima "veliki san" da makar jedna generacija ne doživi ratna razaranja.

 

"Srbi traže od onih koji odlučuju kako se deli ova planeta da izvuku pouku iz Prvog i Drugog svetskog rata i dopuste Srbiji san da se rodi jedna generacija koja neće učestvovati u nekom ratu", kazao je Vulin.

 

On je podsetio da su nakon dva svetska rata osnovane Ujedinjene nacije, OEBS i druge organizacije čija je svrha da spreče da se tako velika stradanja ikad ponove.

Kako je istakao, Srbija nikad nije bila uzrok ali je često bila povod za ratove između velikih sila, i iz tih sukoba je izvukla pouku da uvek treba da vodi računa prvo, ali ne i jedino o sebi.

 

Svečanosti na Kalemegdanu prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički i ministri Nebojša Stefanović, Srđan Verbić, Aleksandar Vulin, Snežana Bogosavljević-Bošković, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, brojni domaći i strani zvanicnici.

 

Godišnjica poslednjeg dana mira obeležena je sviranjem "Tišine" istovremeno u Italiji, Velikoj Britaniji, SAD, Grčkoj, Portugalu, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Kostariki, Crnoj Gori, Rusiji, Kubi i Poljskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here