Golubovi kao “droga”

0
Golubar Neša Trujić iz Gosaua u istočnoj Švajcarskoj
 

– Golubove sam dobio od mog prijatelja Dejana Aleksića iz Veveja, koji je poznati golubar u Švajcarskoj a nabavio je od jednog od najpoznatijih golubara u Srbiji, Dušana Tepavca. Najdužu probu leta sam imao iz Ciriha koji je udaljen od Gosaua oko 80 km. Tamo sam ih pustio i za jedno dva i po sata su se vratili nazad u golubarnik. Imam veliko zadovoljstvo da gajim ove golubove i to je za mene kao droga. Volim da brinem o njima, da ih gajim, hranim, održavam higijenu i sve ostalo što je potrebno – kaže Trujić.

Treba reći da golubarstvo ni u kom sučaju nije jeftin hobi: troškovi su hrana, vitamini, lekovi, prstenovi i drugo.

– Jedan džak hrane košta 17 franaka dovoljno za desetak dana. Hranu nabavljam iz Lucerna, a ukupno sa svim drugim njihovim potrebama, na golubove u proseku trošim oko 1.000 franaka mesečno – kaže Trujić i planira da sa svojim ljubimcima uskoro krene i na takmičenja.

Trenutno nisam član nijednog društva, osim što sam prijavljen švajcarskoj organizaciji koja okuplja golubove visokoletače. Tu moram da budem prijavljen zbog kupovine prstenova koji moji golubovi nose na nozi sa mojom šifrom – ističe naš sagvornik, strastveni zaljubljenik u golubove visokoletače.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here