Grčka stala na noge

0

Grčki premijer Antonis Samaras kaže da njegova zemlja ne traži još jedan paket međunarodne finansijske pomoći i najavio da će novi plan reformi uskoro biti predstavljen.

Mogu oni i sami: Antonis Samaras
 

– Grčka je sada u stanju da stoji na sopstvenim nogama i verujemo da nam nije potreban novi paket pomoći – izjavio je Samaras posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak u Berlinu.
On je najavio da će Grčka uskoro predložiti sopstveni okvir za nastavak reformi u predstojećim godinama.
– Potrebno je da postanemo normalna zemlja, pošto smo dokazali da smo pouzdani i da možemo da stojimo na sopstvenim nogama – rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji sa Merkelovom, koja je pohvalila prve rezultate ekonomskih reformi u Grčkoj.
– Verujem da će saradnja sa međunarodnim kreditorima biti završena ranije od predviđenog. Ako se to dogodi, to će biti uspeh, a ne razvod. Verujem da smo potpuno u stanju da od naredne godine pokrivamo naše finansijske potrebe – izjavio je Samaras i dodao da je Grčka, uprkos oštrim merama štednje, uspela da izađe iz recesije posle šest godina.
 

Pohvale Merkelove
Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su oporavku privrede Grčke doprinele strukturne reforme i privatizacija, kao i drugi faktori poput odlične letnje turističke sezone. "Mogu samo da kažem, naročito grčkom narodu, da znam kroz kakvu tešku situaciju njihova zemlja prolazi i koliko je ljudi i dalje nezaposleno. Ipak, rezultati pomenutih napora su najzad vidljivi i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli", izjavila je Merkelova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here