EPA/Pantelis Saitas
Srpski turisti u Grčkoj

Grčki lekari lekari procenjuju da bi popuštanje restrikcija zbog pandemije novog koronavirusa u njihovoj zemlji moglo početi u maju, a u julu će se verovatno moći i na plažu, preneo je sajt vesti in.gr, uz ocenu da su njihove procene “optimistične”, dok ima onih koji upozoravaju da ni tada život neće biti kao pre pandemije.

– Teško je predvideti budućnost, ali Grčka radi veoma dobro – rekao je za predsednik Nacionalnog saveta Grčke za istraživanje tehnologije i inovacija Emanuil Dermicakis, profesor genetike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ženevi i direktor Centra za genetiku “Health 2030”.

– Ako znatno opadne broj obolelih i umrlih, razgovaraćemo o ublažavanju mera. Verujem da će od maja mere početi da popuštaju, ali postepeno, po strategiji, s prioritetima. Verujem da će ljudi u julu moći komotnije da idu na plaže, a možda i da putuju na ostrva. Ali sve to samo ako razvoj bude kakav je sada – rekao je taj genetičar.

Sa 11 miliona stanovnika, Grčka po podacima od ponedeljka uveče ima 1.755 obolelih, ukupno 79 umrlih (šest više nego dan ranije) i 78 ozdravljenih.

Dermicakis smatra da je “genetski profil pacijenta, u kombinaciji sa genomskim profilom korone u velikoj meri odgovoran za ogromne razlike primećene u kliničkim simptomima od osobe do osobe” i dodaje da je to poznato i s hepatitisom, AIDS-om i mnogim drugim zaraznim bolestima.

April presudan

– April je presudan za koronavirus u Grčkoj – rekao je profesor kliničke virusologije na Univerzitetu na Kritu Jorgos Survinos, koji je i član Upravnog odbora Grčke organizacije za javno zdravlje (pandan Institutu “Batut” u Srbiji).

Survinos je objasnio da je april presudan jer je već prošao značajan deo periodaa “postepenog razvoja i širenja koronavirusa u društvu”, a od presudnog je značaja da to i dalje bude postepeno.

On zato smatra da će brojevi i dalje rasti, da još nije dostignut vrhunac širenja i “kada trend krivulje bude silazne, tada ćemo moći da razgovaramo o izmeni mera ograničenja i možda njihovom postepenom popuštanju”.

– Ali ne očekujem da će se to dogoditi u aprilu. Povoljniji scenario je početak maja – rekao je Survinos.

Bolesno manje od jedan odsto stanovništva

Profesorka pulmologije Anastasia Kotanidu navela je da je Grčka “u vrlo dobroj fazi” i da zasad zdravstveni sistem može da reaguje na sve slučajeve.

Kotanidu je naglasila da je razlika između Grčke i drugih zemalja to što je ona blagovremeno preduzela mere za ograničavanje širenja koronavirusa.

Stručnjaci očekuju da će se već ove nedelje smanjiti broj pacijenata koji iziskuju intenzivnu negu, a po nekim proračunima, bolesno je manje od jedan odsto stanovništva Grčke, ali i da je “pogrešno pretpostaviti da će se ukidanjem ograničenja svi automatski vratiti u svoju raniju dnevnu rutinu i živeti kako je bilo pre pandemije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here