EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je zabrinut da bi Rusija 17. jula mogla da odustane od sporazuma koji dozvoljava bezbedan izvoz žita i mineralnih đubriva preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Gutereš je rekao novinarima da se naporno radi na tome da se produži važenje sporazuma i posle 17. jula, preneo je Rojters.

Moskva je pretila da će odustati od sporazuma, koji je postignut uz posredovanje SAD i Turske u julu prošle godine, ukoliko prepreke za izvoz ruskog žita i đubriva ne budu uklonjene.

Ruski izvoz hrane i đubriva nije direktno pod sankcijama Zapada koje su uvedene zbog napada Rusije na Ukrajinu, ali Moskva navodi da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljaju barijeru za taj izvoz.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je u subotu da Rusija ne može da bude zadovoljna kako se odvija izvoz ruske hrane i đubriva, preneo je TASS.

Veršinjin je to rekao nakon sastanka sa generalnom sekretarkom Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) Rebekom Grinspan u petak u Ženevi.

Među zahtevima Rusije su i nastavak izvoza amonijaka preko gasovoda do ukrajinske luke Pivdenji i ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SVIFT međunarodnim platnim sistemom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here