pixabay.com

Sve veći broj holandskih opština zalaže se za nacionalnu zabranu upotrebe vatrometa, iako je većina i dalje neutralna po tom pitanju, prepuštajući odluku nacionalnim vlastima, prenosi NL Tajms.

Prema anketi ANP sprovedenoj u 200 od 342 holandske opštine, više od 50 njih je izrazilo podršku zabrani upotrebe vatrometa, u odnosu na prethodnih 30.

Pojedini holandski gradovi poput Goeri-Overflakija, Blarikuma, Imnesa i Larena, prednost daju nacionalnoj zabrani jer je, prema mišljenju njihovih predstavnika, takvu meru lakše sprovesti, nego pojedinačne, lokalne zabrane.

Oni se plaše i da bi lokalne zabrane mogle da prenesu problem na druge, okolne zajednice u kojima takve mere ne postoje.

Iz tih razloga, u opštinama su naglasili da je važno da se u slučaju zabrane ona ne odnosi samo na paljenje vatrometa, već i na njegovu kupovinu i posedovanje.

Ipak, ima i onih, poput gradonačelnika Valkenburga, koji se, zalažu za opštu, nacionalnu zabranu vatrometa, ali, uz izuzetak organizovanog vatrometa na određenom mestu u opštini u kome će moći da uživaju hiljade gledalaca.

Predlagači su veliki i srednji gradovi kao što su Amsterdam, Roterdam, Hag, Utreht, Groningen, Tilburg, Arnem, Zutermer, Harlem, Zvole i Delft, ali i manje opštine.

Vatromet je u Holandiji dozvoljen samo tokom osam sati u novogodišnjoj noći, odnosno od 18 časova 31. januara do 2 sata posle ponoći prvog dana januara, a opštinama je dozvoljeno da koriste lokalna regulatorna ovlašćenja za uspostavljanje zona u kojima je upotreba vatrometa zabranjena i smatra se krivičnim delom.

Prema holandskom zakonu, vatromet manjeg intenziteta, poput prskalica, može se koristiti tokom cele godine i mogu ih koristiti samo osobe starije od 12 godina.

Međutim, vatromet većeg intenziteta, holandski građani mogu kupiti samo tri dana pred Novu godinu, a smeju ga koristiti stariji od 16 godina, dok se eksplozivne vrste vatrometa koji proizvode samo zvuk, bez ukrasnih elemenata, ne smeju prodavati građanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here