Unsplash
Crna čokolada

Dopamin, jedan od hormona sreće, pojačava osećaj blagostanja i zadovoljstva. Određene namirnice mogu stimulisati oslobađanje dopamina, tako da je važno jesti hranu koja će povećati nivo dopamina.

Lajfstajl trener Naima Hasan Diana navela je koja hrana poboljšava raspoloženje i zašto.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima i izuzetno je moćna zbog sadržaja feniletilamina, jedinjenja koje može poboljšati raspoloženje i time povećati nivo dopamina u mozgu. Može biti dobra užina pre treninga jer podiže nivoe energije.

Riba i jaja

Riba i jaja su bogati proteinima i odlični su za povećanje dopamina. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama, koje igraju glavnu ulogu u funkciji dopaminskih receptora. Diana savetuje da u ishranu dodate hranu bogatu proteinima.

“Pomaže nam da izgradimo mišiće i pomaže nam da se bolje oporavimo. Veći unos proteina je povezan sa boljim raspoloženjem”, rekla je ona.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke su izvor zdravih masti i drugih hranljivih materija. Seme i orašasti plodovi imaju hranljivu vrednost i bogati su tirozinom – aminokiselinom koja gradi dopamin.

Avokado

Avokado je izvor zdravih masti, ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Takođe sadrži značajne količine folata, ili vitamina B9, koji pomaže mozgu da proizvodi dopamin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here