Hrana koju možete da jedete i kad joj istekne rok

0

Paradajz vremenom postaje još "slađi". Izbegavajte ga samo ako postane mnogo vodnjikav, buđav ili miriše na alkohol
 

Paradajz

Paradajz je sasvim sigurno svež makar nedelju ili dve nakon isteka roka trajanja. Što je mekši to je bolji. Za razliku od većine povrća paradajz postaje slađi vremenom. Čak iako unutrašnji deo izgleda tamnije – u redu je. Izbegavajte ga samo ako postane mnogo vodnjikav, buđav ili miriše na alkohol.


Riblji fileti

Fileti sirove ribe jestivi su nedeljama, naravno ako su čuvani u frižideru na temperaturi od -5 stepeni. Biće bezbedna za jelo, ali možda neće imati pun ukus. Ribi je često potrebno dosta vremena da stigne od mora do supermarketa zato budite oprezni i ne verujte roku trajanja koji je upisan.


Sladoled

Čak i kad je čuvan u zamrzivaču sladoled ima jako kratak život. To je zato što sadrži visok procenat masti pa se nikada potpuno ne zaledi. Svoj svež ukus izgubiće nakon tri meseca. Ako vidite da je potamneo, ima ukus kao jogurt ili krem sir – vreme je da ga bacite.


Jaja

Jaja mogu da se koriste i tri nedelje nakon isteka roka trajanja. Da li su ispravna možete da testirate tako što ćete jaje ubaciti u čašu s vodom. Ako pluta pokvareno je i odmah ga bacite. Ako potone možete da ga jedete.

 

Jogurt

Jogurt može da se pije i nakon što mu istekne rok trajanja. Ali ako primetite i najmanju tačku buđi bacite ga. Međutim, ako izgleda čisto i sveže, a ukus mu deluje normalno možete da ga pijete.

 

Govedina

Govedina može da ima dobar ukus i pet nedelja nakon isteka roka trajanja. Ali ako vidite da truli i ima čudan miris onda znači da se pokvarila.

 

Brašno i začini

Zemljani začini kao čili i paprika mogu da se traju i po šest meseci nakon isteka roka ako je na pakovanju napisano da su “parom pasterizovane” jer to znači da su sterilizovane od bakterija. Međutim, sa brašnom ne bi trebalo mnogo da rizikujete jer se u njima posle nekog vremena pojave mikroskopski insekti koje ne vidite golim okom, a mogu ozbiljno da vam naruše zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here