Hrvati zbog Rusa izgubili milione evra

0

Rusi su najbolji potrošači među turistima u Hrvatskoj

 

Evropa je lani zbog viza propustila da inkasira 70 milijardi evra od turizma.

Hrvatska je u istoj godini samo zbog viza Rusima – a ulaskom u EU uvedene su i Ukrajincima, Turcima … – ostala bez 45.000 turista , oko 350.000 noćenja i četrdesetak miliona evra.

 

Ruski gosti, naime, spadaju među najbolje potrošače, pa se svako izgubljeno rusko noćenje množi i s izgubljenih, relativno visokih 118 evra. Dvocifreni podbačaj iz te zemlje nastavljaju se i u 2014. Od početka godine Rusa je bilo 11 odsto manje nego i u mršavoj 2013., a u noćenjima je minus još izraženiji.

 

Činjenica je da se Hrvatska u startu nije najbolje snašla pa se prve vize za Hrvatsku u Rusiji čekalo satima u dugim redovima, ali manje – više slično provele su se mnoge zemlje nakon što bi prema nekom značajnom emitivnom turističkom tržištu postavile takvu rampu.

 

“Broj turista u svetu neprestano raste, lani je dostigao 1,087 milijardi inostranih putnika, što je neverovatna brojka prema 1950. godini kad ih je bilo samo 25 miliona. Revoluciju u putovanjima vize nisu uspele da spreče, ali svakako utiču na turističke tokove. Za turiste su danas najotvorenije zemlje jugoistočne Azije, istočne Afrike i Kariba. Treba li reći da im turističke brojke rastu”, kazao je Taleb Rifai, generalni sekretar Svetske turističke organizacije na svetskom kongresu predsednika udruženja putničkih agencija u Zagrebu.

 

“Danas samo 19 odsto ljudi na svetu putuje bez viza, oko 16 odsto je u režimu da vizu može dobiti na ulasku u zemlju, a preostale dve trećine za putovanja traževize. Pritom bi, prema procenama, dvadesetak najrazvijenijih zemalja sveta i Evropska unija do 2015. mogle prihodaovati dodatnih 200 milijardi dolara od turizma i kreirati čak pet miliona novih radnih mesta kad bi omekšale vizni režim”, upozorava lider UNVTO Taleb Rifai.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here