pixabay.com

Evroposlanik i šef posmatračke misije EP na izborima u Srbiji Klemen Grošelj je, analizirajući ponašanje srpskih vlasti, citirao Vladimira Putina koji je rekao da u međunarodnim odnosima nema prijatelja, već da su u pitanju samo interesi.

– Mislim da je to jasna poruka i srpsko rukovodstvo bi trebalo to da ima u vidu kad računa na podršku iz Rusije. Rusija će biti zainteresovana za svoje interese u Ukrajini i drugim regionima bivšeg Sovjetskog Saveza. Bojim se, uprkos velikim rečima, da Srbija, Zapadni Balkan i Kosovo za Rusiju nisu prioritetno pitanje i da su pravi saveznici Srbije – ljudi koji žive u Evropskoj uniji, Slovenci… Možda je Hrvatska veći prijatelj Srbije nego Rusija – rekao je Grošelj.

On je istakao i da ne treba uzimati u obzir kratkoročne spekulacije oko moguće promene politike EU posle izbora za Evropski parlament. Dodao je i da, ako se gledaju i države EU pojedinačno, i ako dođe do promene vlasti u Nemačkoj na primer, nemačka politika prema Zapadnom Balkanu se neće menjati.

“Utisak da Srbija ne želi da uđe u EU”

Evropski parlament početkom februara je izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra. Grošelj, koji je bio u prethodnom izbornom procesu šef posmatračke misije EP, kaže da dosta iznenađuje odnos srpskih vlasti prema EP i EU generalno gledano.

– Na osnovu poruka koje stižu iz Beograda čovek dobija utisak da Srbija ne želi da uđe u EU i da je važnije za srpske vlasti da se održe na vlasti nego da spovode bazične reforme u samoj Srbiji – ocenjuje Grošelj.

5 COMMENTS

  1. Jel on glasao za sramnu rezolucija EP o izborima u Srbiji ? Jel bio ZA ili PROTIV ??? Ako je bio ZA – glupo je da uošte komentariše srpsku politiku, ako je bio PROTIV onda jedno objašnjenje – Srbija ne uvodi sanksije Rusiji, jer je srpski narod osetio sankcije na svojoj koži i to ne želi bilo kom drugom narodu !!! To nema veze ni sa ruskim interesima niti sa interesima EU – Srbija zna svoj put i više je Evropa po ljudskim vrednostima od mnoguh koji su zvanično u EU !!! Sankcije, jer neko neće da igra kako mu vi svirate ?! Fuj

  2. Gledam čoveka kako izlazi napolje i baca kesu dole, umesto u kontejner. Vidim kako auto staje i izbacuje kuče. Pa onda vidim policajce kako spavaju u kolima umesto da rade nešto.
    Znači dzaba se mi raspravljamo o politici, kad smo mi takav bedan narod. To počinje od takvih malih stvari. Dok se mi ne budemo civilizovali kao narod, svi će nas maltretirati, sa svih strana. Bez nekog sistema i reda, nema ekonomije i nema jake drzave.

    • Za razliku od tebe ja vidim čistu Srbiju i vredne ljude – ne projektuj svoju aljkavost i lenjost na druge – Srbija je zemlja poštenih, vrednih i dobrih ljudi, a da li ima kukolja – ima, kao i svuda !!!

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. Браво Нено
    Одлична дијагноза ,
    Хрватска дипломатија , нема потребе о томе да причамо,
    Темељ им је ндх.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here