pixabay.com

Prvi put od ulaska u članstvo Evropske unije, zvanični Zagreb došao je na red za predsedavanje Savetom EU.

U nekadašnjoj srednjoj školi u hrvatskom Donjem Lapcu, zatvorenoj jer nema dovoljno đaka, danas se nalazi sedište organizacija koje se bave brigom o starima. Ovo je slika koja verno predstavlja realnost ovog ličkog mesta, do koga se dugo putuje i leti, a kamoli po zimskim čarolijama.

I Donji Lapac u prvih šest meseci 2020. godine postaće “prestonica” EU – zahvaljujući činjenici da Hrvatska dolazi na red da predsedava Savetom Evropske unije.

Pod sloganom “Snažna Evropa u svetu punom izazova”, zvanični Zagreb predvodiće deo evropskih institucija na čije čelo dolazi rotacijom svih članica, a mesto preuzima od Finske. Hrvatsku će naslediti Nemačka na mestu predsedavajuće, u drugoj polovini 2020. godine.

Šta EU znači u Hrvatskoj

Kada je 1. jula 2013. Hrvatska postala članica EU, Vesna Pusić bila je ministarka spoljnih poslova – ponosna na rezultat procesa na kome je radila više od decenije. Kada se pred prvo hrvatsko predsedavanje upita o emocijama, dobiju se i neke druge nijanse.

– Osećam kombinaciju ponosa i strepnje, smrzavanja. S jedne strane mi je jako drago i ponosna sam da nakon toliko godina od početka procesa pridruživanja dolazimo do toga da Hrvatska predsedava Evropskom unijom. Ipak, pre nekoliko meseci, osećala bih samo strepnju, ali su se u međuvremenu neke države članice, pre svih Nemačka, dodatno angažovale – kaže Vesna Pusić za BBC na srpskom.

– Ni svet, ni EU nisu ono što su bili kad je Hrvatska počela integracije. Ipak, od Hrvatske se ne očekuje da nađe rešenja za svetske krize. Glavna tema za Hrvatsku, a mislim i za EU, biće šest zemalja Zapadnog Balkana. To je tema u kojoj Hrvatska može i mora da odigra ključnu ulogu, za razliku od ostalih važnih problema gde će Hrvatska biti moderator rasprave od koga niko ne očekuje rešenja – zaključuje Vesna Pusić.

Šta podrazumeva predsedavanje Savetom EU

Savet EU je telo u kome se sastaju nacionalni ministri iz svih zemalja Unije kako bi donosili zakone i uskladili politiku. Čine ga resorni ministri, u zavisnosti od teme o kojoj se raspravlja.

Na čelu Saveta na šest meseci smenjuju se države članice – u drugoj polovini 2019. godine, predsedavajuća je Finska, dok će u 2020. godini to biti Hrvatska, pa Nemačka.

Zemlja koja predsedava ima zadatak da inicira rad Saveta na zakonodavstvu Unije, da osigura kontinuitet programa EU, pobrine se da procesi donošenja zakona budu u skladu sa pravilima, kao i da saradnja među državama članicama teče neometano.

Zbog svega toga, evropski propisi od zemlje koja predsedava zahtevaju pošten i neutralan pristup.

Predsedavajuća zemlja ima dva osnovna zadatka – da planira i predsedava sastancima Saveta, kao i da sarađuje sa ostalim institucijama Evropske unije, pre svih predsednikom Evropskog saveta (trenutno Belgijanac Šarl Mišel) i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost (trenutno Španac Žozep Borel).

4 COMMENTS

  1. Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da smo sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Elem, danas neko u Mali Šengen, a neko presedavanje Evropskom Unijom.

    • Елем и једино су Срби веровали лажима Аустро-Угарског каплара. За тебе и за све твоје другове има једна добра песма да је научите и певате је док сте живи, да Срби никад више не поверују Хрватима, “Бошњацима”, Швабама, Шведима… Кратка је али је много добра:
      “Ја сам Србин мајко, петокрака пита
      што сам био магарац партизана Тита.

      У се и у своје кљусе!!!

  2. Prokockali ste i zloupotrebili poklon posle Drugog svetekog rata, kada ste bili primljeni na stranu pobednika. Samo ludi nostalgicari veruju i nadaju se proslim vremenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here