Humanitarni konvoj uskoro u Ukrajini

0

Rešena sva sporna pitanja: Sergej Lavrov

 

Lavrov je rekao da su sva pitanja u vezi s misijom humaniterne pomoći rešena i da je postignut dogovor s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim krstom.

 

Ruski ministar kazao je to na konferenciji za novinare u Berlinu, gde se juče sastao sa svojim kolegama iz Ukrajine, Francuske i Nemačke, Pavelom Klimkinom, Loranom Fabijusom i Frank-Valterom Štajnmajerom.

 

Za sada nije precizirano da li je rešeno pitanje bezbednosnih garancija koje Crveni krst želi da dobije, pre nego što sprovede više od 200 kamiona u Ukrajinu, od svih strana, uključujući proruske separatističke borce. Portparol Crvenog krsta u oblasti u kojoj su kamioni humanitarnog konvoja stacionirani rekao je ranije danas da oni i dalje čekaju da dobiju sigurnosne garancije.

 

"Ono gde nema pozitivnih rezultata, to je pitanje sporazuma o prekidu vatre, kao i pitanje političkog rešavanja ukrajinske krize", rekao je Lavrov novinarima u Berlinu.

Lavrov je rekao da je Rusija ponovo iznela stav prema kojem, kako je naveo, "prekid vatre treba uvesti bez postavljanja uslova".

 

"Ukrajinske kolege na žalost nastavljaju da postavljaju uslove, koji su prilično nejasni, poput obezbeđivanja neprobojnosti rusko-ukrajinske granice", kazao je on.

"Nemamo ništa protiv (želje Kijave) da kontrola režima prelazaka preko granice bude što efikasnija. Sve što zavisi od nas, mi to činimo", rekao je i dodao da bi Ukrajina mogla da doprinese rešavanju tog problema "efikasnijim" pristupom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here