Pixabay.com

Manjak sna može negativno da utiče na zdravlje, povećavajući rizik od problema poput umora, smanjene koncentracije i pamćenja te čak i hroničnih bolesti poput srčanih bolesti.

Nalazi, predstavljeni na godišnjem naučnom skupu Američkog kardiološkog fakulteta u SAD-u, pokazali su da su žene izložene većem riziku od muškaraca, izveštava The Mirror.

“Što manje spavate, veća je verovatnoća da ćete u budućnosti razviti visok krvni pritisak. Ono što vidimo jeste da nedostatak dobrih obrazaca spavanja može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, za koji znamo da može uticati na bolesti srca i moždani udar”, rekao je dr Kaveh Hosseini.

Za potrebe studije, naučnici su pregledali podatke od 1.044.035 ljudi iz šest zemalja koji nisu imali visoki krvni pritisak na početku istraživanja.

U proseku su praćeni u razdoblju od pet godina. Kada su uzeti u obzir faktori poput rizika od srčanih bolesti, pola, obrazovanja, pušenja i težine, tim istraživača otkrio je da je kratko trajanje sna povezano s većim rizikom od visokog krvnog pritiska.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here